3min

Tags in dit artikel

, , , ,

I/O en Layout

Op deze pagina gaan we een uitgebreide blik werpen op het I/O Panel en de layout van het moederbord. Om te beginnen gaan we kijken naar het I/O panel hoe deze precies is opgebouwd en wat er op te vinden is.



Zoals je ziet is alles te vinden op het I/O panel behalve videoaansluitingen maar dat is logisch gezien er geen on-board video op dit moederbord aanwezig is. De meeste poorten zullen bij iedereen bekend zin. De minder gebruikte en wellicht onbekende poorten zijn de eSata poort welke onder de 1 USB poort zit. De Firewire poort welke links naast de lanpoort zit. En de 2 blauwe USB 3.0 poorten onder de lancontroller. Op alle nieuwe moederborden met USB 3.0 zijn de USB poorten blauw gemaakt om ze duidelijk te onderscheiden.



Ook heeft dit moederbord een CMOS reset knop naast de 2 PS2 aansluitingen. Wat moeilijker te zien op de 1e foto maar op bovenstaande foto duidelijk in beeld gebracht.

Dan kunnen we nu gaan kijken naar de layout van dit moederbord. Op onderstaande foto heb je een goed overzicht van hoe het bord is ingedeeld.


Over het algemeen gaan we altijd op zoek naar "foutjes" of onhandigheden op dit moederbord. Op zich valt er weinig kritiek te leveren op de layout van dit moederbord. Er is voldoende ruimte voor de CPU-koeler, al zou het in theorie mogelijk zijn dat je problemen ondervindt bij het installeren van een grote koeler en 6 geheugen modules, maar dit vind ik nog eigenlijk geen issue. Bij 3 geheugen modules past het namelijk prima. Wat wel een punt van kritiek is op deze layout zijn de 2 aansluitingen voor SATA3 welke tussen de CPU-koeler en de videokaart zitten. Inmiddels hebben we al moederborden gezien waar de SATA3 aansluitingen vooraan naast de SATA2 aansluitingen zitten, alleen met een ander kleurtje. Dat is in mijn optiek een veel betere plaats, er is technisch ook geen reden waarom ze daar niet geplaatst kunnen worden.



Als we verder kijken naar de heatsinks zijn deze wat simpeler als bijvoorbeeld die van een Gigabyte maar ze zijn wel netjes afgewerkt en passen prima op het bord. Persoonlijk vind ik het bord geen mooi design hebben, maar dat is smaak, uiteindelijk gaat het toch om wat het bord kan.





Ook de heatsink met de fan erop ben ik niet kapot van. Hoewel de fan weinig geluid maakt vind het eigenlijk gewoon erg lelijk. Een moederbord mag een mooie en wat grotere headsink hebben maar geen fan. Het moederbord beschikt voor reviewers als ons ook weer over een mooie power en reset button op het moederbord. Dit is toch wel enorm prettig werken, de knoppen zijn ook goed bereikbaar en zitten niet op een onbereikbare plaats.