4min

Tags in dit artikel

, , , ,

Diepere blik op de Samsung E60

Op de vorige pagina gaf ik aan dat de menuknoppen en de styluspen prima werken, dit is absoluut waar maar als je er goed over nadenkt dan zijn beide mogelijkheden verouderd, tegenwoordig bedienen we de tablets en telefoons allemaal met onze vinger, waar we dat vroeger inderdaad met knoppen of een styluspen deden. In mijn optiek had Samsung er beter aangedaan een touchscreen te gebruiken dat ook geschikt is om met mijn vinger te bedienen. Tot slot als we kijken naar de batterijduur dan doet de Samsung het zeker niet onaardig, hij gaat gemakkelijk een hele dag mee en in mijn geval zelfs 2 a 3 dagen voordat ik hem moest opladen. Uiteraard heb ik hem verschillend gebruikt per dag maar over de batterijduur valt niet te klagen.

Uiteraard is naast de hardware ook de software enorm belangrijk bij een e-reader dus ook die heb ik grondig bekeken. De software biedt diverse mogelijkheden, het is mogelijk om e-pub, pdf en simpele text bestanden te lezen maar ook jpg en bmp afbeeldingen zijn te bewonderen, echter wel in grijstinten gezien het scherm geen kleuren ondersteund. Daarnaast is het mogelijk om mp3’s af te spelen met deze e-reader, je kan deze natuurlijk gebruiken voor luisterboeken maar is ook prima te gebruiken voor het nieuwe album van je favoriete artiest, de speakers zijn niet onaardig en er is ook nog de mogelijkheid een koptelefoon aan te sluiten. Ook is het mogelijk te multitasken dus je kan zowel muziek luisteren als lezen tegelijk.


Verder is het mogelijk om de Selexyz boekenwinkel te bezoeken zodra je verbonden bent met een WiFi-verbinding met internet. Je kan hier direct boeken kopen en downloaden. Het idee is natuurlijk goed, altijd en overal boeken kopen, alleen de uitwerking is niet zo goed als het klinkt.

Als je de applicatie van Selexys opstart dien je eerst in te loggen met je zogenaamde Adobe ID, de reden hiervan is mij volstrekt onduidelijk. Deze moet je echter ook op je computer aanmaken want ondanks dat de Selyxyz-applicatie een gestripte browser is, is het onmogelijk om andere websites te bezoeken, terwijl je toch echt een WiFi-verbinding naar het internet open hebt staan. Zodra je beschikt over een Adobe ID kan en je bent ingelogd surft de browser naar de boekenwinkel, daar kan je allerlei boeken bekijken en zodra je besluit er een aan te schaffen dan moet je even inloggen met je Selexys-account (nee niet met je Adobe ID, met je Selexyz ID). Opnieuw een account aanmaken dus, deze keer gelukkig wel direct vanaf de e-reader, vervolgens kan je daadwerkelijk een boek kopen, maar let op, wel alleen met een creditcard van Visa of Mastercard. Ondersteuning voor populaire betaalmiddelen als Paypal of iDEAL is er niet.


Dan waar het allemaal om draait bij een e-reader, het allerbelangrijkste het lezen op zich. Daar valt namelijk ook het een en ander over te vertellen. De pagina opbouw van het apparaat is eigenlijk net iets te langzaam, als je een volgende pagina oproept moet je ongeveer 1 à 2 seconde wachten, ook zal het hele scherm eerst zwart worden voordat je de tekst in beeld krijgt. Als je net lekker in een boek zit kan dit zeer irritant en onderbrekend werken. Verder zijn er ook zeer grote verschillen tussen het e-pub- en het pdf-formaat. Bij het e-pub-formaat kan je bijvoorbeeld de lettergrootte van de tekst instellen, bij PDF kan dit niet. Bij e-pub kan je tekst selecteren en vertalen, bij PDF kan dit niet. Bij e-pub kan je direct de tekst lezen bij PDF niet.

In deze video, is het omslaan van de pagina te zien.

PDF beschikt over de functies bijsnijden en inzoomen om de tekst leesbaar te maken want in de meeste gevallen is die simpelweg te klein. Echter schieten deze functies enorm te kort bij het gebruik ervan. Inzoomen is mogelijk, echter kan je niet bepalen hoever het is of ingezoomd (600% ongeveer schat ik) of niet ingezoomd. Dit is zeer vervelend en heb je dus weinig aan. Dan is er nog de functie bijsnijden, hiermee kan je aan de boven en -zijkant de witruimte van de pdf wegsnijden. Hierdoor wordt de pagina kleiner en de tekst dus groter. Prima functie, hiermee worden de letters tenminste leesbaar. Maar mocht je nu tijdens je vakantie koffie gaan drinken, een duik nemen in het zwembad, dan zet je of zelf de e-reader in stand-by modus of hij springt er zelf in naar verloop van tijd. Zodra je dan de PDF opent die je aan het lezen was dan mag je het bijsnijden eerst gaan uitzetten om vervolgens de bijsnijd lijnen opnieuw uit te zetten want hoewel hij de lijnen onthoudt is je scherm helemaal leeg bij het opnieuw aanzetten.