Installatie

Het aansluiten en installeren van de mediaspeler gaat kinderlijk eenvoudig. Er wordt gebruik gemaakt van een adapter als voeding die je eventueel weg kan stoppen achter een kastje. Voor het afspelen van media is in principe alleen een HDMI-kabel nodig aangezien deze zowel video- als audio-signalen kan versturen. Hierdoor heb je in principe maar twee kabels nodig.

Wat wellichtvoor sommige gebruikers een bijkomstig voordeel is, is dat je de taal van het apparaat op Nederlands kan zetten, iets wat bij sommige mediacenters nog steeds een probleem schijnt te zijn.

Het probleem waar wij tegenaan liepen was dat het netwerk niet in één keer goed werkte. Het apparaat werd wel in het netwerk herkend, maar verbinden met internet wilde maar niet lukken. Hierdoor kon de speler bijvoorbeeld geen informatie ophalen van de radio-stations.

DHCP stond gewoon ingeschakeld, maar op de een of andere manier ging het mis met het ophalen van de DNS-server-instellingen. Het handmatig instellen van de DNS-servers was voor ons de oplossing, maar dit is iets wat niet alle gebruikers zelf kunnen.

Harde schijf


Het model dat wij testen komt dus met een harde schijf ingebouwd. Het gaat hier om een 1TB 5400 RPM variant van Samsung die behoort tot de Ecogreen serie (om precies te zijn een Ecogreen F2, 103SI). Deze harde schijven zijn over het algemeen stil en zuinig met energie, maar biedt toch voldoende prestaties.Je zou er zoals eerder gezegd ook voor kunnen kiezen om zelf een harde schijf in te bouwen. Je moet er dan wel opletten of rekening mee houden dat oudere modellen of 7200 RPM varianten zorgen voor een hoger geluidsniveau en een hoger energieverbruik. Dat terwijl de betere prestaties niet dusdanig merkbaar zijn bij een mediaspeler als deze. Ook worden dat soort schijven vaak ook veel warmter waardoor de ventilator weer harder moet draaien.

Inbouwen harde schijf


Het installeren van een harde schijf gaat erg makkelijk met de AC Ryan Playon DVR HD. Wederom dezelfde manier als bij de gewone Playon HD. Je moet twee schroefjes los halen waarna er een klepje omhoog geheven kan worden. Aan deze klep is de harde schijf bevestigd, welke doormiddel van vier schroefjes is los te maken. Vervolgens kan je de harde schijf verwijderen en/of een nieuwe plaatsen.
Na het plaatsen van een nieuwe harde schijf duurt het het opstarten een stukje langer dan normaal, want het apparaat moet de harde schijf formatteren en voorzien van de standaard software.