2min

Prestaties

Goed na het bekijken van de koeler en de installatie komt uiteraard het belangrijkste. De prestaties van de koeler, daar gaat het uiteindelijk allemaal om. Wederom gebruiken we hetzelfde testsysteem de AMD Phenon II X6. Zie hieronder de details.

Het testsysteem was als volgt:
Testsysteem
Processor AMD Phenom II X6 1055T
Behuizing Coolermaster Testbench
CPU koeler Xigmatek Loki (en de rest)
Videokaart PNY 9600GT OC XLR8
Geheugen 4 * 2GB Kingston DDR3
Moederbord Asus Crosshair IV Formula


Er is gekozen voor een high-end AMD-platform dat bestaat uit de hexacore 1055T en het Asus Crosshair IV Formula moederbord.
Om de onderlinge verschillen tussen de koelers duidelijker te maken hebben we de hexacore processor ook nog eens overgeklokt naar 4 GHz. Hierdoor verbruikt de processor aanzienlijk meer energie en dus stoot hij ook meer warmte af.

Idle-temperaturen werden bereikt door de computer voor 15 minuten te laten staan op de Windows 7 desktop, hier werd het gemiddelde genomen. Load-temperaturen kwamen tot stand door Prime95 te gebruiken en deze circa 15 minuten de Small FFT-test te laten uitvoeren. De temperatuur hiervan is het maximum.

De Loki-koeler is voorzien van zijn eigen ventilator.



Prestaties


Dan is het nu tijd om eens goed naar de prestaties te kijken.




Indien de temperatuur op 0 graden staat, betekent dit dat de koeler de processor niet koel genoeg kon houden en het systeem zichelf uitschakelde.


Al met al niet echt denderende resultaten. Dat hoeft ook niet voor dit formaat en de prijs waarmee deze koeler gepaard gaat. Voor een lichte overklok is deze koeler dan ook nog wel voldoende, maar de Loki blijkt echt niet capabel te zijn om de flink overgeklokte hexacore koel te houden. Het systeem schakelde zichzelf dan ook uit om schade te voorkomen.

Kleinere ventilators maken doorgaans meer geluid omdat ze op een hoger toerental draaien. Dat is bij de ventilator van de Loki niet anders. Op volle snelheid zijn dat bijna 3000 omwentelingen per minuut. De ventilator is dan ook zeer storend aanwezig. Dit is uiteraard wel alleen bij de overgeklokte processor. In idle-toestand en bij load bij de standaard klokfrequentie is de ventilator wel veel stiller, maar lang niet zo stil als bijvoorbeeld de Gaia.