3min

Uiterlijk + installatie

Uiterlijk


De Loki SD963 heeft dus een 92 mm ventilator waar de grotere broers er een hadden van 120mm, ook zijn er drie heatpipes aanwezig van elk 6 mm dik. Het is een compacte tower-model koeler waarbij alle vinnen van aluminium zijn en de heatpipes van koper.



De CPU-koeler is redelijk rechthoekig van stuk en smal te noemen. De Loki voelt ook erg solide aan, iets wat ik niet zo snel had verwacht bij deze prijsklasse. De vinnen van de Loki zijn aan de zijkanten omgevouwen zodat de luchtverplaatsing zich nu grotendeels in één richting verplaatst. Luchtverplaatsing gaat daardoor niet verloren langs de zijkanten.



De aluminium vinnen van de koeler zijn aan de uiteinde wat ribbelig. Het precieze nut hiervan is niet geheel duidelijk, maar het is een extra detail. Het Xigmatek logo is nog in het klein op de bovenkant van de koeler gegraveerd.



De koeler is 134 mm hoog waardoor deze zo´n dikke twee centimeter korter is dan de reguliere high-end koelers en zijn twee grotere broers. De Loki weegt met ventilator 430 gram, waarmee deze niet al te zwaar is. Al met al dus een koelertje die je nog wel kwijt kan in een compact systeem en niet de moederborden zal doen buigen.



Bij de Loki zit ook een 92 mm ventilator. Deze is PWM-gestuurd waardoor deze zijn snelheid aanpast aan de belasting van de processor. Deze ventilator, met typenummer AD1212DX-A7BGL heeft een variabel toerental van 800 tot 2800 RPM. Hierbij verplaatst deze maximaal 56,3 CFM en bedraagt het geluidsniveau 16 tot 24 dB, aldus Xigmatek.

Al met al ziet de Loki er netjes uit.



Installatie


De installatie van de Loki is identiek aan die van de Gaia op het ventilator-gedeelte na. Zo worden bij alle drie deze koelers dezelfde backplate gebruikt en ook dezelfde bouten en moeren om de backplate vast te maken aan het moederbord en de koeler.



Het verschil van de Gaia en Loki ten opzichte van de Aegir is dat er nu niet gebruik hoeft worden gemaakt van een moersleutel. Nu moet je namelijk twee armen aan de koeler vast maken. Dit gebeurt aan de hand van vier schroeven. Bij de Gaia en Loki heb je dus wel een schroevendraaier nodig maar geen moersleutel.

Nadat je dat gedaan hebt is het heel simpel de armen uitlijnen met de vier bouten. Daar doe je dan weer een duimschroef op en klaar is Kees.



Waar het aanbrengen van de ventilator nog een heikelpunt was bij de Aegir en Gaia is dat niet het geval bij de Loki. Bij de Loki worden namelijk langere rubberen schroeven gebruikt die ook nog eens een stuk soepeler zijn. Hierdoor is het plaatsen van de ventilator een stuk makkelijker omdat je niet zoveel kracht hoeft te zetten. Ook het plaatsen van de ventilator kan bij de Loki pas op het laatst omdat de ventilator anders de schroeven overlapt en je ze dan niet aan kan draaien. Als de koeler eenmaal zit voelt het geheel erg solide aan.

Na de installatie is te zien dat de ventilator het werkgeheugen een heel klein beetje overlapt. Het gaat hierbij echt om millimeters. Werkgeheugen met een hoge heatsink is geen probleem in het tweede slot. Het hangt er hierbij dus ook erg vanaf welk moederbord er wordt gebruikt. Moederborden verschillen namelijk bij de afstand van het socket tot het werkgeheugen.



Ik moet zeggen dat de handleiding erg duidelijk in de manier van installeren is. De plaatjes geven goed aan wat de bedoeling is. De installatie van de Loki gaat echt van een leien dakje. Ik ben geen enkele tegenslag tegengekomen. Ook het aanbrengen van de ventilator ging gewoon erg makkelijk.