Eenvoud troef

Het plaatsen van een nieuwe harddisk of het vervangen van een defect exemplaar is kinderspel bij Synology. Hiervoor heeft Synology de drivebays van haar ‘professionele’ NAS-lijn aan de voorzijde geplaatst, zodat deze drives in een oogwenk kunnen worden benaderd en de NAS onaangeroerd kan blijven staan. Naar wens kunnen deze drivebays worden vergrendeld met een speciale meegeleverde sleutel. Zodoende kunnen onbevoegden niet zomaar een harddisk uitnemen. Hiervoor is, naast de sleutel, geen speciaal gereedschap nodig. Bij het lichtjes drukken op de onderste helft van het klepje veert de corresponderende drivebay open. De drivebay is nu ontgrendeld en kan uit de NAS worden getrokken. Nu is het een kwestie de twee plastic strips aan beide zijden los te klikken, waarna de harddisk uit de tray kan worden genomen. Vervolgens in omgekeerde volgorde een verse drive plaatsen, insteken en de drivebay weer vergrendelen. Dit klusje neemt nog geen minuut in beslag. Het DSM verzorgt vervolgens geheel automatisch de datadistributie zodat de NAS in enkele uren tijd weer veilig in RAID configuratie doordraait.

Snel migreren

Wil je je oude Synology NAS nu vervangen door deze DS3018xs, dan is het een fluitje van een cent om de boel up en running te krijgen, mits er een opwaartse upgrade wordt gedaan. Dus van een 17-serie of eerder naar deze 18-serie en van een vier of 5-bay NAS naar deze 6-bay variant. In dat geval is het eenvoudig wisselen van de disk in uit drivebay 1 van de oude NAS naar drivebay 1 van de nieuwe NAS. Vervolgens de opvolgende disks. Wanneer de Synology wordt aangeschakeld herkent deze automatisch de eerdere of afwijkende DSM-versie en komt deze met de melding de boel te gaan migreren. Hierbij gaat er geen data verloren, mits de juiste schijfvolgorde wordt aangehouden. Heb je nu een 1- of 2-bay NAS, dan is het slimmer om een nieuwe RAID indeling aan te maken met nieuwe schijven en de data vanaf de oude NAS naar de nieuwe te kopiëren. Dit migreren werkt overigens alleen bij het wisselen van schijven uit een andere Synology Diskstation. Migratie is niet mogelijk bij schijven afkomstig uit een ander fabricaat NAS. In een dergelijke situatie is het kopiëren van alle data de enige mogelijkheid.

Software

Via het DSM kunnen niet alleen de interne processen van de Diskstation worden gemonitord en beheerd, er zijn verschillende apps geïnstalleerd waarmee je bestanden kunt beheren, cloud services kunt opzetten om bestanden te delen, back ups maken, multimedia streamen en bijvoorbeeld administratieve apps installeren om uw zakelijke productiviteit verhogen. Onlangs heeft Synology zelfs een nieuwe versie van haar Diskstation Manager (DSM6.2) geïntroduceerd. Deze update omvat een paar optische aanpassingen, betere prestaties en een nog hogere functionaliteit. Een van de belangrijkste nieuwe functies is de preventie van zogenaamde ‘bit rot’. Dit is de incidentele onbedoelde en niet gedetecteerde verandering van logische ‘een’ naar een ‘nul’ en andersom. Dit is een fenomeen dat meerdere malen per dag optreedt en naar mate de opslagcapaciteit toeneemt, neemt ook de kans op ‘bit rot’ toe. Bij de DS3018xs met DSM6.2 is ‘bit rot’ preventie ingebouwd, zodat de Synology DS3018xs de kostbare data continu in de achtergrond analyseert en deze zelf repareert. Mocht je nog niet bekend zijn met Synology producten en de mogelijkheden ervan, we hebben onlangs een uitgebreide review van de voorlaatste DSM versie 6.1 gepubliceerd. Klik hier om deze review te lezen.