Installatie en interface

Installatie


Zoals bij ieder beveiligingspakket stelt de installatie niets voor. Een kind kan de was doen. Op gloednieuwe pc’s kun je vanzelfsprekend G Data InternetSecurity 2012 installeren. Voor wat oudere systemen gelden een aantal minimumeisen. Zo dien je in ieder geval over Windows XP te beschikken. Aangezien dit besturingssysteem al uit 2001 stamt, zal dat voor vrijwel niemand een obstakel vormen. Daarnaast dien je over 512 MB aan werkgeheugen te beschikken. Voldoe je hieraan, dan kun je aan de slag met G Data InternetSecurity 2012.

Je kunt deze beveiligingssoftware vanzelfsprekend in de winkel aanschaffen, maar je kunt het ook als download bestellen op de website van G Data. In het eerste geval krijg je een doos met installatieschijf, in het tweede geval kun je het programma downloaden na betaling. Je kunt het programma ook vanaf een USB-stick installeren.Tijdens de installatie krijg je een drietal vragen voorgeschoteld. Ten eerste wil G Data weten of je interesse hebt om deel te nemen aan G Data Malware Information Initiative. Als je besluit om hieraan deel te nemen, kun je feedback leveren over allerlei soorten malware en andere beveiligingsissues. G Data heeft dit project opgezet, omdat het op deze manier informatie wil verzamelen van geïnfecteerde systemen. Iets wat veel antivirusfabrikanten vandaag de dag doen. De tweede vraag die je voorgeschoteld krijgt, is of je G Data wil uitbreiden met de modules Kinderslot en Shredder. Over deze modules zullen we later meer vertellen. Ten slotte vraagt het programma of het automatisch virushandtekeningen mag updaten. Ook hierover later meer.

Mocht je computer met virussen of andere malware zijn geïnfecteerd voordat je aan de installatie begint, dan kan dit in sommige gevallen problemen opleveren met de installatie. Maar geen nood: dankzij de BootScan is het mogelijk om deze virussen onder handen te nemen en het programma alsnog te installeren. Daarvoor hoef je alleen de cd-rom te gebruiken bij het opstarten van je pc. Mocht je G Data InternetSecurity 2012 gedownload hebben, dan moet je eerst een opstart-cd maken.

Interface


De interface is rechttoe rechtaan, zoals het onderstaande screenshot laat zien. In de linkerkolom is te zien wanneer je licentie verloopt. Tevens staat er een link waarmee gebruikers hun licentie kunnen uitbreiden of verlengen. Tegen een voordelig tarief kun je een nieuwe gebruikerslicentie kopen of een andere beveiligingspakket van G Data aanschaffen. Daaronder staan twee grafieken die informatie geven over de CPU-belasting. De eerste grafiek geeft de belasting van het softwarepakket van G Data weer, de tweede die van je computer. Beide grafieken geven een indicatie van het prestatievermogen van je computer. Als je pc trager reageert dan normaal kunt in één oogopslag zien wat de oorzaak daarvan is: G Data of een ander programma buiten de systeemcontrole. Als je op je pc werkt vraagt G Data weinig van het vermogen van je systeem.


Standaard staan er zes modules in de rechterkolom. Als je bij de installatie hebt aangegeven dat je het Kinderslot wil installeren, verschijnt deze module eveneens op het startscherm. Het fijne aan het startmenu van G Data is dat het in principe weinig uitmaakt op welke module je klikt om wijzigingen aan te brengen in de instellingen. Je komt uiteindelijk in hetzelfde menu terecht. Bij sommige andere beveiligingspakketten moet je door verschillende menu’s en submenu’s worstelen en ben je onnodig veel tijd kwijt om het juiste scherm op te roepen. Daar heeft G Data InternetSecurity 2012 geen last van.

Helemaal rechts bovenin staat de knop "Meer". Als je daar op klikt krijg je een aantal opties voorgeschoteld, zoals het inzien van je logboeken of het maken van een opstart-cd. In het midden staat een groot logo dat de beveiligingsstatus van je pc aangeeft. Als je systeem goed beveiligd is, heeft het logo een groen kleurtje. Bij een gele kleur is je beveiligingsprogramma niet up-to-date, maar vormt dat geen ernstig beveiligingsrisico. Bij een rode kleur is het noodzakelijk dat je maatregelen treft.

Toebehoren


Naast de installatie-cd-rom heeft G Data ook een papieren handleiding aan het beveiligingspakket toegevoegd. Dit boekje is klein van formaat en is een handig naslagwerk. Van de inhoudsopgaven moet je niet te veel verwachten: deze is zo algemeen en globaal dat je daar niets aan hebt. De index achterin de handleiding daarentegen biedt uitkomst als je snel informatie opzoekt over een bepaald onderwerp.

Uiteraard heeft de handleiding ook een minpunt. De informatie in het boekje is wel erg summier. Wie deze vergelijkt met bijvoorbeeld Kaspersky Internet Security 2012 begrijpt wat ik bedoel. De laatste telt maar liefst 236 pagina’s A4-formaat, die van G Data slechts 64 A6-formaat. Wie meer gedetailleerde informatie wil over bepaalde onderwerpen is al snel op internet aangewezen. Daarnaast is de helft van de handleiding gewijd aan zogeheten ‘wetenswaardigheden’: algemene informatie over wat malware is en welke verschillende soorten er zijn. Persoonlijk gaat mijn voorkeur naar een gedetailleerde handleiding, maar het is in feite een kwestie van smaak. Overigens is de handleiding ook als .pdf-bestand bij het pakket opgenomen.