4min

Antivirus

Antivirus


Wie het SecurityCenter van G Data opent, ziet als eerste optie Viruscontrole verschijnen. Hiermee kun je je gehele systeem scannen op de aanwezigheid van virussen en andere vormen van malware. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om specifieke mappen/bestanden en verwisselbare media (USB, externe hard disk) te controleren. Ook is het mogelijk om voor alle lopende processen programmabestanden en -bibliotheken te controleren op virussen. Schadelijke programma’s worden met deze optie direct uit het geheugen en ‘Automatisch starten’ verwijderd. Voor het scannen op rootkits is een aparte optie opgenomen om zo doelgericht deze vorm van malware te sporen. Als het een tijdje geleden is dat je voor het laatst een viruscontrole hebt uitgevoerd, verschijnt er een rode aanduiding in beeld die je daar op attendeert.



De virusbeveiliging van G Data InternetSecurity 2012 bestaat uit twee componenten: virusbewaking en viruscontrole. Beide functies beschermen je computer tegen kwaadaardige invloeden van buitenaf, maar werken ieder op een andere manier. Virusbewaking beschermt je computer voortdurend tegen virussen en controleert tegelijkertijd schrijf- en leesprocessen. Als een virusprogramma een schadelijke functie probeert uit te oefenen, voorkomt de virusbewaking dat. Dit is de belangrijkste vorm van bescherming tegen malware. Viruscontrole is een ‘on-demandscan’ die regelmatig de computer op virussen en andere schadelijke programma’s scant om te kijken of er zich niet ergens een virus in het systeem bevindt. Het is in theorie mogelijk dat dit het geval is voordat je G Data gaat installeren. Daarnaast kan het voorkomen dat sommige virussen pas later worden gedetecteerd. Dan biedt deze functie uitkomst.

Een nieuwe toegevoegde functie is de zogeheten Idle Scan of Afwezigheidsscan. Als je even weggaat en zodoende je computer een tijdje niet gebruikt, dan voert G Data op de achtergrond een viruscontrole uit waarbij nogmaals alle bestanden op je harde schijf gecontroleerd worden. Het voordeel van deze methode is dat het niet ten koste gaat van de prestaties van je computer. Op het moment dat G Data een afwezigheidsscan uitvoert, verschijnt er een groene screensaver in beeld. Met behulp van F12 kun je je oude screensaver herstellen. Het is mogelijk om deze functie (al dan niet tijdelijk) uit te schakelen.

DoubleScan


Het beveiligingspakket van G Data maakt gebruik van twee engines bij het scannen naar malware, respectievelijk Engine A en Engine B. Engine A is gebaseerd op technologieën van BitDefender, Engine B maakt gebruik van software van Alwil Software (bekend van avast!). G Data spreekt ook wel van DoubleScan-technologie. Onder het motto better safe than sorry heeft het Duitse beveiligingsbedrijf weloverwogen voor deze scanmethode gekozen. In de praktijk biedt één engine niet de volle garantie dat alle virussen worden opgespoord, bijvoorbeeld omdat het onbekende viruspatronen of bestandsformats links laat liggen. Een tweede engine dient als hulpmiddel om de eerste engine aan te vullen en zo wel alle malware van een systeem te verwijderen. G Data is in het verleden meer dan eens geprezen vanwege deze technologie.



Prestaties


Elk voordeel heeft ook zijn nadeel, dat bewijst G Data met zijn DoubleScan-technologie. Volgens het onderzoekspanel van AV-Comparatives laat de snelheid van het pakket te wensen over en dat is waarschijnlijk te danken aan het feit dat G Data met twee engines scant. Ten aanzien van het kopiëren van bestanden is het prima gesteld met G Data InternetSecurity 2012 en behoort het beveiligingspakket tot de snelste programma’s. Echter, op het gebied van in- en uitpakken van bestanden, converteren, installeren, deïnstalleren en het starten van applicaties blijft G Data achter op de concurrentie. Volgens het testpanel behoort G Data InternetSecurity 2012 samen met Webroot en PC Tools tot de hekkensluiters van de test. Van de 17 beveiligingspakketten die AV-Comparatives testte, eindigde G Data op plaats 15. Op dit terrein schiet G Data echt tekort.

Virushandtekeningen


Updates van je beveiligingssoftware – G Data spreekt van virushandtekeningen – kun je handmatig ophalen of automatisch laten bijwerken. Het is verstandig om deze optie op ‘Automatisch bijwerken’ te laten staan. Bij de standaardinstellingen haalt G Data ieder uur de laatste virushandtekeningen op. Deze tijdspanne kun je naar je eigen voorkeur instellen. Uiteraard moet je computer daarvoor wel bij de server van G Data aangemeld zijn. Een internetverbinding is puur noodzakelijk, maar dat geldt voor alle beveiligingspakketten.

Resultaten


AV-Test, een onafhankelijke organisatie die de meest recente antivirusprogramma’s test, is zeer lovend over de antivirusfunctie van dit beveiligingspakket. Volgens het onderzoeksbureau slaagt G Data InternetSecurity 2012 erin om 100 procent van alle recente malware te traceren. Het gemiddelde in deze sector ligt op 97 procent, alles boven deze score is dus als bovengemiddeld te bestempelen. Ook op het herkennen van bekende malware en detecteren van actieve malware scoort dit beveiligingsprogramma de maximale score. Wat betreft het verwijderen van actieve malware scoort G Data met 84 procent een stuk lager dan de meeste (betaalde) beveiligingssuites. Op dit punt valt er voor G Data nog wel wat te verbeteren.