2min

Webbeveiliging en firewall

Webbeveiliging


Iedereen die regelmatig op het internet surft weet dat internetcriminelen op iedere hoek loeren. Ook G Data InternetSecurity 2012 houdt daar uiteraard rekening mee. Deze module herkent automatisch dreigingen op internet en maakt deze direct onschadelijk. Het werpt een blokkade op voordat gebruikers malafide websites kunnen bezoeken of besmette bestanden downloaden. Als je een website bezoekt met kwaadwillende content, krijg je een informatiepagina van G Data in de browser te zien.

Bij de instellingen is het mogelijk om een zogeheten whitelist te maken. Hier kun je alle websites opnemen die jij betrouwbaar acht. De webbeveiliging wordt dan niet geactiveerd als je deze site bezoekt. Ook kun je ervoor kiezen om de webbeveiliging uit te schakelen. Dit is verstandig als je grote bestanden sneller wilt binnenhalen. Let er wel op dat je download van een betrouwbare website afkomstig is. Vanzelfsprekend moet je niet vergeten om de webbeveiliging na het downloaden opnieuw in te schakelen.

Ook is het mogelijk om de inhoud van chatberichten door G Data te laten verwerken. Internetcriminelen kunnen dan niet zonder jouw medeweten geïnfecteerde programma’s of verdachte links naar je opsturen. Het is mogelijk om deze optie aan Windows Live Messenger en Trillian Messenger te koppelen.

E-mailcontrole


Deze functionaliteit stelt niet al te veel voor in G Data InternetSecurity 2012. Je kunt aanvinken of je ontvangen en uitgaande e-mails wel of niet wil controleren op malware. Indien je ervoor kiest om inkomende berichten te scannen, dan is het mogelijk om aan te geven wat G Data moet doen als het een infectie tegenkomt. Je kunt kiezen uit alleen registreren in logboek, desinfecteren en verwijderen.

Onder de scanopties zien we een vakje staan met de tekst OutbreakShield. Dit is een technologie die directe bescherming biedt tegen nieuwe virussen. Het blokkeert geïnfecteerde e-mails direct na uitbraak.



Firewall


De firewall beschermt je computer door al het inkomende en uitgaande verkeer te controleren. Het zorgt ervoor dat je lokale netwerk en het internet waarmee je computer verbinding maakt goed beveiligd zijn.

Net als de meeste firewalls doet ook deze stilletjes zijn werk op de achtergrond, zonder dat de gebruiker dit in de gaten heeft. Standaard is de firewall ingesteld op de automatische piloot: dat betekent dat de firewall geen vragen stelt aan de gebruiker. Het is ook mogelijk om zelf een aantal vooraf gedefinieerde veiligheidsinstellingen te formuleren. De huis-tuin-en-keukengebruiker kan deze instellingen beter ongemoeid laten. Een verschil met bijvoorbeeld Kaspersky’s beveiligingsprogramma is dat gebruikers niet het vertrouwensniveau per programma kunnen instellen (programmaregels).

Volgens AuditMyPC.com, een website die een aantal online tests aanbiedt, is het goed gesteld met de firewall van G Data. Volgens deze test staat geen van de gescande poorten open. Dat betekent dat Trojans en andere malware niet zomaar toegang tot je computer hebben. De website PC Flank komt tot dezelfde conclusie.