2min

Tags in dit artikel

, ,

Slimme beveiliging!

Onlangs heeft ESET haar virusscanner een grote update gegeven naar versie 3.0. Bij deze update kwam ook een nieuwe beveiligingssuite beschikbaar, genaamd ESET Smart Security. Dit voltrok zich overigens allemaal voordat de Nederlandse beveiligingsaanbieder besloot om een extreme makeover te ondergaan, door haar naam te veranderen in SpicyLemon. In deze review nemen we een kijkje naar wat de beveiligingssuite ESET Smart Security allemaal kan en niet kan.

We wisten al dat NOD32 een erg goede en lichte virusscanner was, met als grootste kritiekpunt dat het niet makkelijk te gebruiken was. Gebruikers moesten met een interface werken die bestond uit allerlei cryptische namen, zoals DMON, AMON, IMON enzovoort. Hier heeft ESET wat aangedaan, net als het andere probleem overigens. De security suite heeft een schone en simpele gebruikersinterface gekregen. Met in het hoofdvenster de beveiligingsstatus, dat een groene kleur heeft wanneer alles in orde is en een – wel, de rest kun je eigenlijk wel raden want bijna iedere beveiligingssuite doet het op die manier – rode kleur wanneer dat niet zo is.

De installatie, waarin enkele opties, zoals of er riskware moet worden gedetecteerd, ingesteld moest worden, verliep erg soepel en verrassend snel. Er is geen herstart vereist, iets dat meer aanbieders in hun producten hebben geïntegreerd, waardoor we direct aan de slag konden met ESET Smart Security.

De interface ziet er erg schoon en rustig uit. Aan de linkerkant bevindt zich het menu met daarin verschillende opties om de software (op basisniveau) te configureren, om scans te draaien en om updates uit te voeren. Om toch iedereen tevreden te stellen, zijn er 2 weergavemodussen, namelijk een standaard- en een geavanceerde modus. De standaardmodus biedt minimale informatie over wat het product allemaal aan het doen is. De geavanceerde modus daarentegen biedt meer informatie en véél meer configuratiemogelijkheden.

De interface van ESET Smart Security in de geavanceerde modus


Op het hoofdtabblad krijgen we uitgebreide informatie te zien over de beschermingsstatus, hoeveel dreigingen zijn er geblokkeerd en hoeveel bestanden er zijn gescand. In het tabblad van de personal firewall zijn de actieve services welke netwerkverkeer ontvangen en versturen te bekijken. Ook – een van de belangrijkste aspecten – het product is tot in detail te configureren, zoals standaard was bij de oude NOD32.