2min

Tags in dit artikel

, ,

Personal firewall en antispam

Personal firewall


Van de personal firewall merken we in het begin amper iets, er wordt slechts één keer een melding gegeven die over het netwerk gaat. Deze staat namelijk in de automatische modus, waardoor de firewall de gebruiker niet lastig valt met vragen over programma’s. Het kijkt simpelweg naar de inkomende pakketten en blokkeert ongevraagde. Dit is fijn voor gebruikers die geen controle willen. Wanneer je dat wel wilt, kan de interactieve modus worden ingeschakeld.

Een nieuwe, nog niet opgenomen regel maken


Deze modus is echter wel weer van het ene extreme naar het andere, na het inschakelen werden we overspoeld met meldingen. Tot het irritante aan toe. Een tussenmodus zou een welkome optie zijn, net zoals Norton Internet Security 2008 deze biedt. Ook is er geen database, zoals ZoneAlarm die heeft, waarin bekende programma’s zijn opgeslagen zodat deze automatisch of juist geen internettoegang krijgen.

Een melding om een nog onbekend programma internettoegang te geven


Wanneer we de firewall testen op lekken, doet deze het niet helemaal eerlijk. In de interactieve modus worden namelijk bijna alle lektesten door de virusscanner geblokkeerd. Dit is natuurlijk erg goed, maar niet eerlijk. Zodra de virusscanner dan ook is uitgeschakeld, kwamen de meeste lektesten toch door de firewall heen. Zowel bij de interactieve als bij de automatische modus. Een onbekend trojaans paard zou dus zo naar huis kunnen bellen. Niet erg slimme beveiliging.

Wanneer we de beveiliging via taakbeheer probeerde uit te schakelen, lukte dat bij de grafische interface van ESET Smart Security. Echter, de echte bescherming kon niet gestopt worden. Deze herstart zich namelijk direct na het uitschakelen ervan. Gelukkig dat in ieder geval dit dik in orde is.

Spambescherming


De spambescherming van ESET biedt alleen ondersteuning voor Windows Mail, Office Outlook en Outlook Express. Wanneer je een andere mailclient gebruikt, moet je opzoek gaan naar andere spambescherming. De antispammodule filtert wel erg veel protocollen, waaronder POP3, IMAP, Exchange-mail en elk protocol dat wordt gebruikt in de client. In de mailclient wordt een werkbalk geplaatst waar de gebruiker vertrouwde of spamadressen en spam of niet-spam aan kan geven.

De werkbalk in Office 2007 Outlook


In onze test blokkeerde de antispammodule drie legitieme e-mailberichten van de 948 als spam. Geen slechte prestatie, gezien het ook bijna alle spamberichten blokkeerde en deze vervolgens verwerkte naar de instellingen van de gebruiker, zoals in een map plaatsen, direct verwijderen of de tag [SPAM] meegeven. Standaard wordt overigens iedereen in het adressenboek op de vertrouwde lijst gezet, zodat minder legitieme e-mailberichten worden geblokkeerd.