Virusscanner en firewall
Dan is het tijd voor de belangrijkste onderdelen van de suite: de virusscanner en de firewall. Of moet ik eigenlijk zeggen virusscanners?Virusscanner
Met de virusscanner zit het dus wel goed. De gebruikte engines zijn BitDefender en avast! en dat zijn beide geen onbekenden in de antivirusindustrie. BitDefender werkt zichzelf elk uur bij, terwijl avast! dat meerdere keren per dag doet.
In een test van AV-Comparatives haalt avast! een Advanced+-score, de hoogste score, terwijl BitDefender slechts een Advanced-score haalt vanwege de vele false positives die het voortbrengt. Ook in andere test scoren beide virusscannerengines goed. BitDefender is namelijk door zowel ICSA Labs als door West Coast Labs voor zowel malwaredetectie als voor -verwijdering gecertificeerd.
Qua malwaredetectie hoef je je met G Data dus geen zorgen te maken. En ook als je een virus van het web mocht downloaden, hoef je je geen zorgen te maken en zul je dat weten ook. De webpagina wordt onmiddellijk geblokkeerd en wordt helemaal rood. Vervolgens verschijnt een melding in beeld die je vertelt dat een virus is geblokkeerd. De naam van het virus wordt overigens van zowel engine A als engine B weergegeven – welke engine A of B precies is, is niet duidelijk.
Dan over naar de scansnelheid. Ook hier zijn buitengewoon hoge getallen. Een scan van onze testschijf voltooide G Data in net geen 21 minuten. Dat is de langzaamste virusscanner van de geteste suites in deze reviewweek. Kennelijk hebben twee antivirusengines toch hun nadelen. Overigens zouden scans dit jaar minder lang moeten duren op dualcore- of quadcoresystemen, vanwege een nieuwe technologie. Hetzelfde geldt voor vervolgscans.
Tijdens een scan is het werken met de computer lastig. Als een avi-bestand omgezet wordt naar mp4-formaat, dan duurt dat met een scan 18 seconden langer dan zonder een scan van G Data. Je kunt dus beter een warme kop koffie pakken als de computer onder de loep wordt genomen door G Data.
Scans kunnen overigens zeer uitgebreid gepland worden. Ze kunnen elk uur, dagelijks, wekelijks, maandelijks of eenmalig uitgevoerd worden. Ook kunnen specifieke mappen en bepaalde locaties, zoals het geheugen, worden geselecteerd en kan de gebruikersaccount waarin de taak moet worden uitgevoerd worden geselecteerd.
Firewall
De firewall is ook al niet zo slecht. Hij maakt de computer geheel onzichtbaar op het internet en is bovendien heel erg stil. Standaard staat de firewall namelijk ingesteld op de modus ‘automatische piloot’, waarin de firewall de beslissingen neemt over de programma’s op de computer en niet de gebuiker.
Je kunt dus gerust werken terwijl G Data kwaadaardige programma’s toegang tot het internet ontzegt en veilige programma’s juist toestaat. Waar de firewall het dan weer wat minder doet, is in de Matousec-lektests. Daar scoort de suite weliswaar beter dan de meeste, maar haalt hij nog steeds maar niveau 3, wat een matige score van 19 procent oplevert.
Mocht je overigens wel zelf de controle willen houden, dan zijn daar voldoende opties voor. De gehele firewall kan redelijk uitgebreid worden ingesteld via het optiesmenu, maar alleen als je dat dus echt wilt kun je dingen als bescherming tegen poortscans instellen en handmatig regels opzetten.

Mocht je toch zelf de controle willen hebben, dan ontvang je deze meldingen