3min Security

Review: G DATA InternetSecurity 2009

Installatie en interface

Het downloadbestand van G Data is ongewoon groot. Maar liefst 247 MB moest van het web gedownload worden om de suite van G Data aan de praat te krijgen. De installatie is in vijf minuten voltooid en vereist een herstart van de computer. Overigens is het mogelijk bepaalde componenten wel of niet te installeren, het programma-installatiepad te kiezen en meer in te stellen. Standaard worden de kinderbescherming en de webfilter niet geïnstalleerd.

Eenmaal opnieuw opgestart, blijkt dat je je moet registreren om updates te ontvangen. Daarna begint het downloaden van updates pas en is de computer klaar en hopelijk ook een stuk veiliger dan voorheen. Er is geen configuratiewizard of iets soortgelijks, standaard staan gewoon de optimale instellingen aan.

Een simpele installatie dus. Goed, nu de installatie klaar is, is het tijd voor wat cijfers. Allereerst het RAM-gebruik. G Data InternetSecurity 2009 gebruikt gemiddeld genomen maar liefst meer dan 330 MB van het intern geheugen. Dat is veel. Heel veel.

Het opstarten wordt dankzij G Data met 25 seconden vertraagd. Niet zo’n heel slechte score als naar andere suites wordt gekeken, maar wel te veel. Hetzelfde geldt voor de vertraging van het omzetten van een avi-bestand naar mp4-codering. Dat duurt met G Data namelijk 5 seconden langer. PassMark komt overigens tot dezelfde conclusie: van de geteste suites neemt G Data een vijfde plaats in met 122 punten. Niet slecht, maar ook niet heel erg goed.

Interface


De interface van G Data is vrij duidelijk. Zodra het hoofdvenster start, krijg je onmiddellijk een overzicht van de status van alle componenten, met een uitgebreidere status van het antivirusonderdeel. De interface is heel erg rood, misschien wel iets te rood en doet een beetje goedkoop aan. Overigens is de updateknop niet eenvoudig te bereiken.

Review: G DATA InternetSecurity 2009
Het rode hoofdvenster van G Data InternetSecurity 2009

Aan de linkerkant bevinden zich verschillende tabbladen, zoals SecurityCenter, AntiVirus, Firewall, AntiSpam, WebFilter en Kinderslot. De rest van de ruimte wordt besteed aan informatie over het onderdeel, rechtsboven bevinden zich linkjes naar het onderdeel help en naar de opties van de betreffende component.

Er is namelijk geen algemeen instellingenvenster, noch is het mogelijk om met een knop alle beveiligingsproblemen te verhelpen. Overigens is het SecurityCenter-onderdeel van de interface heel erg traag. Schakel je bijvoorbeeld de virusscanner uit, dan verschijnt pas een minuut later deze melding in het beginvenster van de suite. Ook zegt het SecurityCenter regelmatig dat de firewall uitstaat, terwijl deze toch echt actief is.
Bron:Techzine Redactie