Antispam en kinderslot
Ronduit de slechtste component van deze suite is de spamfilter. Waarom dat precies is, lees je op deze pagina. Evenals meer informatie over het ouderlijk toezicht.Spamfilter
De spamfilter filtert e-mail op POP3- en IMAP-niveau en werkt dus in alle mailclients. Echter integreert het met maar in één mailclient, namelijk met Microsofts Office Outlook. De integratie is er dus niet met veel gebruikte clients als Mozilla Thunderbird, Windows Mail of zelfs Outlook Express.
In die clients moet zelf een regel worden ingesteld waardoor spam met [Spam] of [Van spam verdacht] wordt omgeleid naar een bepaalde map. In Office Outlook gebeurt dit vanzelf en wordt één knop toegevoegd waarmee e-mail opnieuw geanalyseerd kan worden. Ook worden bij het starten van Office Outlook alle nieuwe ongelezen e-mails gecontroleerd op spam.
Goed, dan de resultaten, want dat is natuurlijk wat echt telt. Hieruit blijkt dat de spamfilter toch eenvoudig misleid kan worden. Hoewel slechts zeer weinig legitieme mails als spam worden aangemerkt, worden te veel spamberichten gemist.
Minder dan een half procent van de legitieme post werd namelijk als spam gemarkeerd. Dit tegenover slechts 130 gevangen spamberichten, terwijl er zo’n 330 van waren. 60 procent van alle spam is dus gemist. Heel erg slecht. Dit terwijl de spamfilter zichzelf traint en meerdere keren de mail heeft geanalyseerd.
Kinderslot
Het Kinderslot van G Data InternetSecurity werkt kinderlijk eenvoudig. Je selecteert een Windows-gebruiker en geeft aan wat hij of zij wel en niet mag en hoelang de betreffende gebruiker achter de computer mag zitten en hoelang hij internettoegang mag hebben.
Websites kunnen uitgebreid geblokkeerd worden. G Data heeft overigens twee lijstjes categorieën: een lijst met websitecategorieën die geblokkeerd kunnen worden en een lijst die toegestaan kunnen worden. In feite hetzelfde natuurlijk. Er zijn ongeveer twintig categorieën en het is mogelijk zelf een nieuwe categorie aan te maken.
De websitefilter kan overigens niet zomaar omzeild worden door een andere webbrowser te gebruiken. De websites worden op protocolniveau gefilterd en dus zullen de kinderen er niet zomaar omheen kunnen.
Het beperken van het internetgebruik en het computergebruik werkt op basis van het aantal uur achter de pc. Het is dus niet mogelijk om de kinderen op een bepaald tijdstip van de pc af te houden. Het is alleen mogelijk om ze anderhalf uur per maand/week/dag internet- of computertoegang te verlenen.