2min

Tags in dit artikel

, , ,

Antivirus en firewall

De virusscanner van ESET is helemaal gebaseerd op proactieve technologie. Dat is volgens de beveiligingsfabrikant de ‘kern’ van het product: het vinden van onbekende virussen. De rest is bijzaak. AV-Comparatives staaft dat dit niet zomaar een marketingpraatje is: de virusscanner haalt namelijk in de recentste pro-actieve test van die instelling een score van Advanced+, de hoogste score.

In de on-demanddetectie, dus die van alleen bekende virussen, haalt NOD32 eveneens een Advanced+-beoordeling. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat in deze test versie 3 van de virusscanner is gebruikt. ESET heeft echter maar weinig veranderd aan de antivirusengine en daardoor zal de score van versie 4 waarschijnlijk grotendeels hetzelfde zijn.

En ook andere instellingen zijn positief over de virusscanner van ESET. Bij Virus Bulletin heeft ESET al sinds juli 2008 elke keer de VB100%-award gehaald en bij de recentste test van AV-Test haalde hij een bovengemiddelde score van 25 punten. Nieuw in versie 4.0 is overigens de mogelijkheid om SSL-verbindingen te scannen, betere ondersteuning voor samengeperste bestanden en zelfbescherming. Als je een verwisselbare schijf aansluit, worden bovendien automatisch het autorun.inf-bestand en de bijbehorende bestanden gescand.


Het scanvenster is heel erg simpel gehouden

De virusscanner van ESET is overigens heel erg snel. Om de hele testschijf onder de loep te nemen, dezelfde schijf waar alle andere virusscanners overheen gaan, deed Smart Security slechts drie minuten. Daarmee is het de snelste van alle geteste suites. Ook bij het downloaden van een virus grijpt ESET heel erg snel in. Zodra je namelijk op de link klikt, wordt de download onmiddellijk geblokkeerd en verschijnt er een duidelijke melding in beeld met wat er gebeurd is. In die melding staat het soort object, de naam van de bedreiging en wat ermee gebeurd is.

Firewall


Het onderdeel dat wel sterk verbeterd is in versie 4.0 is de firewall. Waar je in versie 3.0 nog elke keer een melding kreeg als een programma met het internet probeerde te verbinden, zijn die meldingen in versie 4.0 geheel verleden tijd. Je kunt overigens ook zelf controle blijven uitoefenen door het automatisch filteren uit te schakelen. Maar helaas houdt het daar ook weer op qua verbeteringen.

De firewall is namelijk een spreekwoordelijke gatenkaas en weet bar slecht te beschermen tegen lektesten. In een test van Matousec, die versie 3.0 testte, scoorde ESET een magere drie procent. En ook in de COMODO Leak Test Firewall Suite haalt ESET Smart Security 4.0 een belabberde score. Van de 34 tests houdt het er slechts 5 tegen. Wel moet hierbij worden opgemerkt dat de firewall, die overigens standaard alle poorten van de pc onzichtbaar/gesloten maakt, in realworld-aanvallen wordt bijgestaan door de virusscanner. De virusscanner kan ingrijpen bij zulke programma’s, alleen weet hij ook nooit alles te pakken.


Een firewallmelding: indien de kleur groen is, betreft het een veilige applicatie