Inleiding

Er zijn veel mysteries in de wereld: waarom zijn we hier? Waarom ben je dit artikel aan het lezen? Waarom is de aarde rond? Waarom leven we? Is er een God? Waarom is iemand lastig? Dankzij Avira is er een mysterie bijgekomen: waarom staat er een man met een snor op de voorkant van de doos van Avira Premium Security Suite 9?

Waarom hebben ze dat gedaan? Is het de CEO? Is het iemand van de Auerbach Foundation waar je vijf euro aan stort als je de suite koopt? Is het misschien gewoon een willekeurig iemand? Of is het je personal bodyguard die je er gratis bij krijgt als je de suite koopt? Of is het gewoon Avira in persoon? Wat me vreemd lijkt, ik bedoel: had dan gekozen voor een actieshot van Bruce Willis die met een auto een helikopter uit de lucht haalt of van mijn part Steven Seagal terwijl hij een paar mensen naar het hiernamaals helpt.

Nou ja, helaas is het antwoord voor mij een raadsel, dus zal ik maar wat nuttigs gaan schrijven. Avira is vooral bekend van die gratis virusscanner genaamd AntiVir dat het aanbiedt. Deze gratis virusscanner mist echter belangrijke functies als spywarebescherming, snelle updates en bescherming tegen kwaadaardige websites. Functies die wel aanwezig zijn in de premiumversie van AntiVir 9 die natuurlijk geld kost.

In deze review wordt echter niet de virusscanner van Avira besproken, maar de securitysuite die het bedrijf heeft. Want ja, die heeft het bedrijf inderdaad. De suite bevat onder meer een virusscanner, firewall, ouderlijk toezicht, spam- en phishingbescherming en een back-upfunctie. Avira is overigens een Duits bedrijf en daarom met name bekend in Europa en een stuk minder in de Verenigde Staten. De scanningengine is namelijk al meerdere malen bekroond, draagt de naam Luke Filewalker en wordt gebruikt door onder meer Webroot en Ashampoo. Oftewel: de virusscanner is een van de betere.

Hoe goed de virusscanner dan ook malware mag detecteren, er is wel een heikel punt, namelijk het verwijderen van malware. In een test uitgevoerd door het Anti-Malware Test Lab uit begin 2008 blijkt dat de scanner slechte resultaten haalt als het aankomt op het oplossen van infecties. Maar goed, een nieuwe versie, dus ook nieuwe kansen. Laat ik dus snel beginnen met de echte review van Avira Premium Security Suite 9.