3min

Tags in dit artikel

, , ,

Spamfilter en meer

Naast de firewall is ook de spamfilter van ESET in versie 4.0 opgepoetst. De spamfilter integreert met Windows Live Mail, Mozilla Thunderbird, Microsoft Office Outlook, Windows Mail en Outlook Express. In die clients worden automatisch regels aangemaakt en verschijnt een werkbalk waarmee gemiste spam en legitieme mail die aangemerkt werd als spam gemarkeerd kunnen worden.

Mails van geblokkeerde afzenders worden in de toekomst niet langer doorgelaten. Naast specifieke mails kunnen ook meteen vertrouwde afzenders toegevoegd worden, kun je snel de instellingen van de filter bereiken en kunnen alle e-mailberichten herscand worden. Dat allemaal met de werkbalk.


De antispamwerkbalk in Microsoft Office Outlook 2007

Net als de andere suites krijgt ook deze spamfilter een boel spam voor zijn kiezen, wel een frisse spamset (nieuwer dan 1 maart) omdat de overige spam verloren is gegaan. Het eerste wat opvalt is dat het downloaden van e-mail aanzienlijk vertraagd wordt.

Om het makkelijk te houden is het testen als volgt gegaan: er zijn 900 mails genomen waarvan 90 spam zijn. In totaal zijn er door ESET 85 gepakt, en dus vijf gemist. Dit tegenover 160 legitieme berichten die werden aangemerkt als spam. Dit klinkt slecht, maar wel moet de kanttekening geplaatst worden dat dit allemaal nieuwsbrieven waren, waarvan 90 mails ook nog eens een notificatiemails van een WordPress-blog waren.

Overige tools


SysInspector is een van de ‘overige tools’ van ESET die alleen beschikbaar is als je het geavanceerde menu gebruikt. De functie doet zijn naam eer aan, hij maakt namelijk een uitgebreide analyse van het systeem, zoals geïnstalleerde drivers en applicaties, actieve netwerkverbindingen, registersleutels, browserhelpobjecten en nog veel meer.

Een soort HijackThis-alternatief dus, maar dan in het kwadraat. In plaats van een simpel lijstje met wat gegevens die niemand zeggen, krijg je nu een uitgebreid lijstje met gegevens die niemand zeggen. Inclusief data als risiconiveau, versienummer, fabrikant, door het proces in gebruik genomen bestanden en meer. Dit alles gepresenteerd in een apart venster met uitgebreide filtermogelijkheden. Zo kun je simpelweg zoeken op een driver, applicatie, proces of wat dan ook, kun je filteren op risiconiveau en fabrikant en logs vergelijken.


De kleurrijke interface van het gratis te downloaden SysInspector

Naast SysInspector controleert ESET Smart Security 4.0 ook op ontbrekende updates. Daar is echter ook alles mee gezegd. Indien updates ontbreken, wordt het statusvenster van de suite geel en verschijnt een venster met de missende updates. Dit zijn echter ook optionele updates, noch wordt er een oplossing geboden. Je moet zelf naar Windows Update gaan.

Een andere, en tevens de laatste overige tool, is de Scheduler. Met Scheduler is het mogelijk om taken te plannen, zoals het starten van een applicatie, een computerscan uit te voeren, of een SysInspector-rapport te maken. Deze taak kan één keer, op een bepaald tijdstip, om de zoveel tijd of na een bepaalde gebeurtenis worden gestart. De gebeurtenissen zijn echter wel beperkt tot het aanmelden van een gebruiker op de computer, het vinden van een dreiging, na een succesvolle update van de suite, het hebben van een internetverbinding of na het starten van de pc.