3min

Tags in dit artikel

, , ,

Installatie en interface

ESET is op dit moment nog druk bezig met vertalen en daarom wordt in deze review de Engelse versie, om precies te zijn versie 4.0.314, van de suite besproken. Overigens kan iedereen met een geldige licentie van NOD32 of ESET Smart Security gratis upgraden naar versie 4.0 via de ESET-website.

Het installatiebestand van de suite is slechts 30 MB groot. Dit is 10 MB meer dan versie 3.0, maar nog steeds vrij klein. Tijdens de installatiewizard kunnen de te installeren componenten gekozen worden, kan gekozen worden of ThreatSense.net ingeschakeld moet worden en kun je alvast de verplichte updategegevens (de ‘licentiecode’) opgegeven. Registreren is overigens niet verplicht.

Na de installatie, die in minder dan vijf minuten is voltooid, hoeft de pc niet opnieuw opgestart te worden en zal Smart Security 4.0 vervolgens een snelle scan van de pc starten en kijken welke updates de pc mist. Hierover later meer. Er is geen setupwizard of iets dergelijks en dat is misschien ook wel goed. Waarom de gebruiker lastigvallen met moeilijke opties, als de standaardopties voor de meeste gebruikers al voldoen? Wil je toch iets wijzigen, dan kun je dat gewoon doen. Wil je niks wijzigen, dan hoef je dat niet te doen, zo kan er ook niks misgaan.

Dan even wat cijfertjes over ESET Smart Security 4.0. Na de installatie kijk ik altijd even naar het RAM-gebruik van de suite, de tijd die hij toevoegt aan het opstarten en hoelang het duurt om een Scrubs-aflevering om te zetten van AVI-DivX-formaat naar MP4-formaat. De suite gebruikt gemiddeld ongeveer 60 MB RAM. Een behoorlijke hoeveelheid, zeker voor ESET. In de omzettest scoort de suite echter wel bovengemiddeld: hij voegt slechts drie seconden aan de normale tijd toe. Hetzelfde geldt voor de opstarttijd, die met vijf seconden vertraagd wordt.

Interface


De interface van versie 4 van ESET Smart Security is nauwelijks ongewijzigd ten opzichte van de vorige versie. Hier en daar net even wat frissere kleurtjes en nieuwere pictogrammen, maar de opbouw is precies hetzelfde gebleven. Links staan de categorieën protection status, computer scan, update, setup, tools en help and support.

Er zijn ook nog steeds twee interfacemodi: basis en geavanceerd. Indien de basismodus is geactiveerd, dan verdwijnt het menu Tools evenals alle configuratie-opties, je kunt nog net tijdelijk de firewall en virusscanner uitzetten, maar dat is echt alles. Voor de poweruser wordt het dus pas interessant als het geavanceerde menu geactiveerd wordt. Dan komt het toolsmenu weer vrij, vanwaaruit bijvoorbeeld de SysInspector gestart kan worden, logs kunnen worden bekeken en items in quarantaine beheerd kunnen worden. Bovendien krijg je dan toegang tot het zeer uitgebreide instellingenvenster.

Het instellingenvenster is overigens ook nauwelijks gewijzigd ten opzichte van versie 3.0. Aan de linkerkant staat simpelweg een lijst van onderdelen en vervolgens verschijnen rechts de instellingen. Niet de meest overzichtelijke optie, je kunt het venster ook nog eens niet schalen. Maar wel opties te over.


Het frisse hoofdvenster van ESET Smart Security 4.0