2min

Tags in dit artikel

,

Pc-beveiliging (2) & identiteitsbescherming

Naast malwaredetectie die elke vijf minuten wordt bijgewerkt, omvat pc-beveiliging natuurlijk nog veel meer, zoals de firewall. Net als eerdere jaren is de firewall ook dit keer volautomatisch. Slechte programma’s worden automatisch opgeruimd terwijl veilige programma’s toegang kunnen krijgen tot het internet. Overigens is het mogelijk om deze automatische programmacontrole uit te zetten, en zelf te beslissen of programma’s mogen verbinden met het internet.

Echter, het is dan alleen mogelijk een actie altijd toe te staan of eenmalig te blokkeren. Terwijl het in Norton Internet Security altijd mogelijk was een actie eenmalig toe te staan, altijd toe te staan, eenmalig te blokkeren of altijd te blokkeren. Maar dat is eigenlijk wel logisch, want de doelgroep van Norton 360 is anders.


[center]Internet Explorer probeert verbinding te maken met het internet[/center]

Hoe dan ook, om om deze beveiliging heen te komen gebruiken aanvallers verschillende methodes. Om te testen hoe goed Norton 360 hiertegen bestand is, zijn er zogenaamde lektesten ontwikkeld. In de recentste test haalt Norton Internet Security 2009, die ongeveer dezelfde firewall als Norton 360 3.0 gebruikt, een score van 66 procent. Niet slecht, maar ook niet heel erg goed.

Identiteitsbescherming


Het volgende onderdeel van Norton 360 is de identiteitsbescherming en hier is ook wat veranderd. Nog steeds voegt Norton een werkbalk toe aan zowel Internet Explorer als Mozilla Firefox zodat gecontroleerd kan worden op phishingsites. Met deze werkbalk is het daarnaast mogelijk om wachtwoorden op te slaan en om formulieren automatisch in te vullen – iets wat beide browser zelf ook al kunnen, dus wat is dan het voordeel van deze werkbalk?
Wel, vrij weinig eigenlijk. Alle wachtwoorden worden weliswaar veilig opgeslagen, maar is dat echt zo belangrijk? Het andere voordeel dat ik zou kunnen bedenken is dat je je wachtwoorden in die twee browsers beschikbaar hebt, maar eigenlijk denk ik dat maar weinig mensen twee browsers evenveel gebruiken.

Nieuw dit jaar is Norton Safe Web: de zoveelste kloon van McAfee SiteAdvisor. Het doel van Safe Web is om websites te analyseren om zo te bepalen of een site veilig is of niet. Dit gebeurt aan de hand van of er malware op de site wordt aangeboden, hoeveel spam er wordt verstuurd etc. etc. Hier zie je bijvoorbeeld het rapport van Techzine.


[center]Identiteitsbescherming in Mozilla Firefox met de webwerkbalk van Norton[/center]