3min

Tags in dit artikel

,

Installatie & pc-beveiliging (1)

Zoals we gewend zijn van Symantec, is ook de installatie van dit product heel erg simpel. Met één simpele druk op de knop wordt het gehele product geïnstalleerd en is het binnen twee minuten actief. Eenmaal actief hoeft de pc niet opnieuw opgestart te worden, maar zou Symantec het wel even fijn vinden als je je zou registreren.

Daarna is volgens Norton 360 alles gedaan wat je kan doen, maar dat is niet waar. Norton 360 heeft namelijk een back-up functie die je zelf even in moet stellen door een back-up locatie en dergelijk te kiezen. Bij de eerste keer opstarten staat echter automatisch al een groene vink met het woord "Beschermd" bij het onderdeel Back-up, terwijl dat helemaal niet zo is.

Pas na een aantal weken verandert de status naar "Aandacht vereist" en wordt erop aangedrongen een back-up in te stellen. Een beetje scheef gedaan, iets wat in vorige versies van Norton 360 beter was geregeld.

Op het gebied van interface is er overigens vrij weinig veranderd. Net als vorig jaar is hij opgedeeld in vier blokken, namelijk pc-beveiliging, identiteitsbescherming, back-up en pc-afstelling. Hier en daar is de interface een beetje opgefrist, maar niets belangrijks om over naar huis te schrijven.


[center]Het oude vertrouwde hoofdvenster van de suite[/center]

Bovenaan zit nog steeds een balk waarin de algemene status van het product wordt weergegeven. Klopt er iets niet, dan wordt de status geel en wordt uitgelegd wat er precies aan de hand is. Met één druk op de knop worden vervolgens alle beveiligingsproblemen opgelost.

Ook kun je nog steeds via het venster Taken allerhande taken uitvoeren, zoals het uitvoeren van verschillende scans, het beheren van back-ups, het installeren van de Norton-invoegtoepassing en nog meer. Naast het venster Taken zit het venster Instellingen. Echter, de instellingen variëren niet meer dan aan en uit.

Qua prestaties zit het met Norton de laatste jaren wel goed. En ook dit jaar weer. Uit een test van Passmark uitgevoerd in maart 2009 haalt Norton Internet Security 2009 de eerste plaats binnen. Hetzelfde geldt voor Norton 360 dat met 69 punten eerste wordt van de vier geteste pakketten. Aan ons testsysteem voegde Norton 360 overigens slechts vijf seconden toe. Zeer goed. Het scannen van de testschijf duurt nog steeds ongeveer zeven minuten, maar na een paar keer nog maar drie minuten.

Pc-beveiliging


De pc-beveiliging heeft dit jaar een aardige update gekregen in Norton 360. Allereerst is er het gebruik van Norton Insight bijgekomen. Voor degenen die het vergeten zijn, Norton Insight werkt als volgt: het verstuurt de handtekening van bestanden op je pc naar Symantec waarna in the cloud wordt bepaald of het bestand veilig is of niet. Indien het veilig is bevonden, wordt het bestand met rust gelaten.

Een andere nieuwe technologie in Norton 360 is de toevoeging van Norton AntiBot – een product dat inmiddels in handen is van AVG. Hierdoor kan Norton 360 voorkomen dat je pc onderdeel wordt van een botnet, zoals dat van Conficker. Dit doet het door in realtime applicaties op gevaarlijk gedrag te controleren.


[center]Venster van Norton Insight waarbij het aantal sterren het vertrouwensniveau aangeeft[/center]

Dankzij Norton Insight kan Norton AntiBot nu veel beter presteren. Indien het een mogelijke applicatie heeft gevonden die gevaarlijk gedrag vertoont, kan het simpelweg de whitelist van Symantecs cloud raadplegen. Is het bestand veilig, dan wordt er geen actie ondernomen. Is het daarentegen een threat, dan wordt het zonder aarzelen opgeruimd.

De virusscanner is ook niet slecht. Zowel West Coast Labs als ICSA Labs hebben de virusscanner gecertificeerd voor malwaredetectie en -verwijdering. Bovendien is West Coast Labs te spreken over de verwijdering van Trojaanse paarden. Daarnaast deelde AV-Comparatives de beoordeling Advanced+ uit voor ondemanddetectie en Advanced uit voor de detectie van onbekende malware. AV-Test gaf tenslotte de beoordeling Zeer goed.