4min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Vernieuwingen in applicaties (1)

Met de veranderingen in de user interface en de wens van Apple om Mac OS X gelijk te trekken aan iOS, worden er natuurlijk ook veel veranderingen doorgevoerd naar de verschillende applicaties die bij Mac OS X Lion geleverd worden. In de komende pagina’s behandel ik de belangrijkste veranderingen. Er zijn er veel meer, zo veel dat het onmogelijk is om alles in één artikel te behandelen.

Finder


Met de komst van Snow Leopard werd Finder eindelijk omgebouwd tot een Cocoa-applicatie en in de nieuwste versie van Mac OS X lijkt deze verandering ook echt zijn vruchten af te werpen. Finder krijgt met de komst van Lion de beschikking over een aantal nieuwe API’s welke met het nieuwe besturingssysteem geïntroduceerd werden. Finder leek altijd een ondergeschoven kindje bij de Mac OS X-applicaties, maar kan nu weer mee met de rest.

Eén van de wijzigingen die opgemerkt kunnen worden vindt plaats bij het verslepen van bestanden, bijvoorbeeld van de ene naar de andere map. In Snow Leopard was het nog zo dat de bestanden statisch met de cursor mee schuiven terwijl ze half doorzichtig werden. In Lion wordt er bijvoorbeeld een slordig stapeltje van gemaakt middels een animatie, wat er net weer wat leuker uitziet. Zie hiervoor ook de onderstaande video.

Slepen van bestanden in Mac OS X Lion


Zoeken met de Finder in Mac OS X Lion


De zoekfunctie in Finder is aangepakt. Middels zogenaamde capsules zijn ‘condities’ toe te kennen aan een zoekopdracht. Zie hiervoor ook de bovenstaande video. Helaas zijn de opties vooralsnog erg karig, er kan slechts gekozen worden uit de bestandsnaam en alle resultaten. Voor het echte zoekwerk is er echter nog altijd Spotlight.

In de sidebar is er ook het één en ander veranderd. De iconen zijn hun kleuren kwijt en daardoor oogt het geheel wat rustiger, maar wellicht zijn de iconen dus wat lastig uit elkaar te houden. Verder is er een knopje ‘All My Files’ toegevoegd, waarmee de gebruiker een overzicht krijgt van bijvoorbeeld foto’s, films en documenten.

De knoppen waarmee gezocht kan worden naar dit soort bestanden zijn dus verwijderd, alsook de knoppen waarmee gezocht kan worden naar bestanden die vandaag, gisteren en in de afgelopen week zijn gewijzigd.

Mail


Mail was een van de applicaties waarbij Apple weer graag naar iOS wilde kijken. Om specifieker te zijn wilde Apple graag een aantal dingen van de iPad-versie overnemen.

Apple heeft een groot deel van de interface opnieuw opgepoetst en eigenlijk blijft in principe alleen de toolbar nog over. Het scherm van Mail gaat meer over de content dan ooit tevoren. Opnieuw wil Apple dus de aandacht op de content vestigen, maar niet door de content ook meer aandacht te geven, eerder door de andere onderdelen minder belangrijk te maken.



Er zijn geen scrollers meer en borders rondom content zijn minder imposant aanwezig. Ook de knoppen in de toolbar zijn minder aanwezig, veelal door het verlies van de verschillende kleuren, maar ook omdat ze simpelweg kleiner zijn gemaakt.

Qua gebruik heeft Apple weer goed naar de klanten geluisterd, zij wilden gegroepeerde conversaties en zo kregen zij gegroepeerde conversaties. Conversaties die onder dezelfde titel verlopen zullen door Mail gegroepeerd worden weergegeven, waardoor het overzicht in de mails aardig wordt verbeterd. Elk ontvangen bericht wordt als een afzonderlijk vel papier weergegeven en is zelfs uit te klappen zodat voorgaande conversatie terug te lezen is, maar men kan ook simpelweg naar beneden scrollen. Het is overigens ook mogelijk om een enkele mail uit een conversatie te openen, dan wordt deze in de gebruikelijke manier weergegeven.

Mail Conversaties in Mac OS X Lion


Apple heeft tevens haar best gedaan om met Mail meer ondersteuning te bieden voor de meest populaire mailservices. Als je mailservice ondersteund wordt is het voldoende om je naam, mailadres en wachtwoord in te voeren, vervolgens kan je van start gaan. Als er een service voor beschikbaar is, wordt je account zelfs met chatcontacten en kalender geïmporteerd.

Safari


Apple heeft naast het toevoegen van een aantal nieuwe webstandaarden ook qua gebruik aan de webbrowser Safari gesleuteld. Natuurlijk ondersteunt Safari de fullscreen-weergave van de applicatie, maar daar blijft het niet bij.





Zo is het downloadmanagement van Safari aangepast. Er is nu rechts van de zoekbalk een knopje toegevoegd waarin à la Mac App Store een visualisatie van een lopende download kan worden weergegeven. Met een enkele druk op deze knop worden de laatste downloads zichtbaar in een iPad-achtige pop-up. Deze pop-up is overigens een voorbeeld van nieuwe grafische elementen die met Lion worden geïntroduceerd.

Door middel van touch-commando’s is het mogelijk om door verschillende reeds bezochte pagina’s te navigeren. Met een Magic Mouse gebeurt dit middels één vinger die naar links of rechts veegt. Naar rechts navigeert men een pagina terug, naar links is een pagina vooruit.



In iOS komt binnenkort een nieuwe feature genaamd ‘Reading List’. Lion krijgt hier alvast een voorschot op, want de functie is ook in het desktop-besturingssysteem van Apple geïntroduceerd. Door op het brilletje dat in de toolbar wordt weergegeven te drukken komt er van links uit een balk in het venster geschoven, waarin de opgeslagen leeslijst wordt weergegeven. Men kan hier dus een lijst bijhouden van artikelen of sites die nog bekeken moeten worden.