Abonneer je gratis op Techzine!

Multiplayer

De modus waar het ook bij Battlefield weer voor de meesten om draait is de multiplayer. Hier kunnen we simpel stellen: DICE heeft het goed voor elkaar. Met standaard zeven verschillende spelmodi aanwezig is er genoeg variatie om lekker online oorlog te blijven voeren. Net als bij zijn voorganger worden alle modi gespeeld in teamverband.

Uiteraard zijn de standaardmodes zoals Team Deathmatch en Capture the Flag aanwezig, maar het meest onder de indruk was ik van Obliteration. Hierbij is het de bedoeling om een random geplaatste bom te veroveren en deze op bepaalde plekken in het territorium van de tegenstander te droppen. Omdat de bom natuurlijk niet op dezelfde plek blijft liggen, worden gevechten over de hele map uitgevochten. Het gebruik van voertuigen is hierbij cruciaal, vooral voor transport. Een goede helikopterpiloot aan je zijde scheelt dus al een hoop. Tactisch spelen is ook heel belangrijk, soms is het nuttiger om een voertuig gewoon even op te blazen, zodat de tegenstander er ook niet mee vandoor kan gaan.

Defuse is een tweede modus waar een bom bij betrokken is, welke bij mij al aardig wat billenknijp-momentjes heeft opgeleverd. Zodra je bijna de bom geplaatst of juist ontmanteld hebt en de tegenstander je alles wat hij/zij heeft naar je toe knalt, zit je wel even te zweten.


Niet alle gevechten worden in het open veld uitgevochten, ook zal je geregeld met je team in nauwe tunnels in een helse shootout terechtkomen. Deze gevechten winnen kan van groot belang zijn, voor zowel spawnpunten als het verkrijgen van upgrades. Deze bonussen zoals flankprotectie worden verkregen door als team te werken. Die kleine dingetjes kunnen net het verschil maken tussen winst en verlies.

Waar Battlefield 4 echter duidelijk in uitblinkt, zijn de grootschalige gevechten. De tien verschillende maps zijn ongelooflijk goed uitgewerkt. Niet alleen zijn ze lekker uitgestrekt, maar ook wordt gevochten op verschillende hoogteniveaus. Ook hebben de watervoertuigen in dit deel een groter aandeel gekregen. Zowel in nauwe kanalen als op de open zee kunnen verschillende voertuigen gebruikt worden om het leven van de tegenstander goed zuur te maken.


Qua multiplayer is Battlefield 4 absoluut top. DICE heeft voor genoeg variatie gezorgd om het allemaal interessant te houden. Zowel de spelmodi als de maps zijn goed uitgewerkt en vereisen veelal een aangepaste speelwijze. Het is hiervoor belangrijk dat je goede tactische keuzes maakt in zowel de positie op de map als je wapen, maar de hoofdregel blijft toch; speel als een team.

Levolution
Battlefield heeft echter nog een grote troef in handen met Levolution. We kennen allemaal wel de promotiepraatjes over dat alles kapot geschoten kan worden, waar uiteindelijk vaak weinig van terecht komt. DICE heeft het nu wel aardig voor elkaar.

Ondanks dat Levolution uit scripted events bestaat, heeft het grote gevolgen voor het speelveld. Zo is het in Battlefield 4 mogelijk om een hele wolkenkrabber neer te halen, of wat dacht je van een dam? Iedere map heeft zo zijn eigen Levolution. Het ziet er niet alleen behoorlijk indrukwekkend uit, ook komen hierdoor andere routes vrij en ontstaan er strategische voordelen. Het is in sommige gevallen dus nodig om een map tweemaal uit je hoofd te leren. Vooral het instorten van de wolkenkrabber is de eerste paar keren een hele ervaring, zeker als je er net bovenop staat. Parachute en C4 in de aanslag dus!