3min

Tags in dit artikel

, , ,

Wat is er nieuw?

Directe tekstopmaak


Als grootste verbetering maakt X4 gebruik van een directe tekstopmaak. Normaal gezien selecteer je tekst, ga je dan de font wijzigen en pas je het toe (door erop te klikken) en krijg je dan pas je tekst in die font of tekstgrootte te zien. Nu selecteer je de tekst en selecteer je het lettertype of de -grootte en je ziet meteen de wijziging. Zonder op het nieuwe font te klikken, krijg je dus meteen een live-voorbeeld. Deze manier om je tekst te previewen is vrij uniek voor een grafische pakket en is in mijn ogen duizend keer beter dan de Adobe- of Office-software waar je moet klikken en toepassen om resultaat te zien, terwijl je hier direct resultaat ziet.


WhatTheFont


De meeste mensen die af en toe met grafische applicaties werken, zullen http://www.whatthefont.com kennen. Door een afbeelding te uploaden, wordt er onderzocht welk lettertype er gebruikt wordt. Zo hoef je de hele fontcollectie niet door te spitten. Wanneer een designer wordt gevraagd om een bestaande geprinte brochure na te maken of aan te passen, kan hij die gewoon in CorelDRAW importeren en een stuk ervan naar WhatTheFont uploaden.

Nog een aspect dat momenteel niet mogelijk is in Adobe Illustrator. Het werkt zeer eenvoudig (zie de geanimeerde afbeelding onderaan). Je plaatst de afbeelding in CorelDRAW, je kiest in het menu "Tekst" "Welk lettertype?!" en dan trek je een kader rond enkele woorden van je afbeelding. Vervolgens opent CorelDRAW automatisch een venster met je afbeelding in WhatTheFont.com. Je geeft aan over welke letters het gaat en dan klik je op de submit-knop. Daarna krijg je een overzicht van de mogelijke lettertypes. Ik heb het ook met enkele andere lettertypes geprobeerd en WhatTheFont slaagde er steeds in om de juiste te vinden.


Gebruik van lagen over verschillende pagina’s


In vorige versies van CorelDRAW was er geen onderscheid tussen de lagen op de verschillende pagina’s. Dit is nog steeds het geval bij Adobe. Heb je op de eerste pagina drie verschillende lagen, zullen deze lagen ook zichtbaar zien op de tweede pagina. Bij deze versie van CorelDRAW is de laagstructuur per pagina gescheiden. Wanneer je nu met een document werkt dat bestaat uit verschillende pagina’s en nog eens met verschillende lagen, dan heb je nu met de onafhankelijke paginalagen op zijn minst een veel beter overzicht.


ConceptShare


Een ander verbeterd aspect is ConceptShare. Dit principe, waar je bestanden via internet kunt delen met anderen, bestaat al bij Adobe. Ook hier maak je een gratis account aan en kun je op zogenaamde online projectomgevingen bestanden plaatsen. Via een rechtensysteem kun je anderen rechten toekennen om bestanden te bekijken, aan te passen of van commentaar te voorzien. Zo bespaar je weer heel wat e-mail- en telefoonverkeer. Meer informatie vind je op de website van ConceptShare.

Grote voordelen zijn dus de Live tekstopmaak, lettertype-identificatie via WhatTheFont, de onafhankelijke paginalagen en de integratie van de CorelDRAW ConceptShare. Deze verbeteringen zijn slechts een greep van de aanpassingen die Corel heeft doorgevoerd, want daarnaast heb je nog de interactieve tabellen, de Windows Vista-integratie, de ondersteuning voor bestandsindelingen en de 80 professioneel ontworpen sjablonen.