Abonneer je gratis op Techzine!

Conclusie

Sony heeft met de Xperia XZ een fijne smartphone afgeleverd. Het toestel ligt lekker in de hand en heeft dankzij goede hardware geen enkel probleem met het draaien van Android. We blijven ook een groot fan van de vingerafdrukscanner in de aan/uit-knop op de zijkant van het toestel, een betere locatie is vrijwel ondenkbaar.

Een accuduur van twee dagen is voor de Xperia XZ normaal gezien echt geen punt, wat voor een high-end smartphone niet altijd even vanzelfsprekend is. Dit is deels te danken aan de Stamina-mode, maar ook de keuze voor ‘slechts’ een Full HD-scherm draagt eraan bij. Die ‘lage’ schermresolutie is wat mij betreft een totaal non-issue, tenzij je eventueel VR-activiteiten zou willen ondernemen.

Qua camera zijn we niet helemaal tevreden. Sony heeft voor een enkele flitser gekozen en daarmee kan de Xperia XZ niet altijd adequaat doseren. Ook zijn foto’s niet altijd even gedetailleerd, waardoor we ons toch afvragen of de keuze voor een 23 megapixel-sensor nou wel zo handig is geweest. Wel is de camera ontzettend snel, de fysieke sluiterknop blijft ook een handige toevoeging. Wat betreft de bouwkwaliteit had Sony wel wat meer kunnen doen: de behuizing van de Xperia XZ is wat te flexibel.

Al met al is de Xperia XZ wel een redelijk duur toestel, maar anderzijds kleven er eigenlijk ook geen echte nadelen aan deze smartphone. De camera en bouwkwaliteit hadden beter gekund, maar het is alleszins binnen de marge en daarmee is dan ook wel vrijwel alles gezegd.