Abonneer je gratis op Techzine!

Geluidsproductie, stroomverbruik & converteren

Geluidsproductie

Sinds we van testsysteem zijn veranderd voegden we ook een nieuw onderdeel toe aan de tests, namelijk het meten van het energieverbruik en de geluidsproductie.

Gedurende de geluidsproductie-test voor deze grafiek gaan we uit van volle belasting op standaardsnelheid, zonder dat we de ventilator handmatig vol open zetten. Om deze test uit te voeren laten we de videokaart langdurig zwaar werk verrichten door middel van Kombustor. Het geluidsniveau meten we op een afstand van 10 centimeter van de ventilator.Wat betreft het geproduceerde geluidsniveau kunnen we zeer tevreden zijn. De ventilator gaat tijdens het testen met Kombuster wel sneller draaien, maar qua geluidsniveau scheelt het bijzonder weinig. Een geluidsproductie van 51 dB bij volle belasting is natuurlijk zeer prettig te noemen.

Stroomverbruik

Voor het meten van het stroomgebruik in Idle-mode laten we slechts Windows draaien. Tijdens de Full Load-test meten we het stroomverbruik wanneer Kombustor draait. We meten het stroomverbruik van het volledige systeem.Ook hier kunnen we weer zeer tevreden zijn. Idle verbruikt de HD6670 zelfs minder stroom dan de HD6450, welke onder Full-load echter weer duidelijk minder stroom verbruikt dan de HD6670.

Converteren

We kregen bij de review van de AMD Radeon HD6450 een aantal opmerkingen dat we niet voldoende op de HTPC-mogelijkheden in hebben gespeeld. Destijds hebben we wel overwogen om verschillende tests te draaien, waaronder HD HQV. We kwamen er echter achter dat de HD6000-serie nagenoeg perfecte en bovendien precies gelijke scores haalt in deze test en dat het daarom niet interessant is om deze tests te publiceren.

We hebben echter wel een test die we met je willen delen en dat is een test met MediaConverter van Arcsoft. We laten dit programma een videobestand van 800 MB met een resolutie van 1920×1080 converteren naar iPad-formaat. Hierbij schakelen we de GPU-versnelling in en op deze manier kunnen we vergelijken hoe lang de verschillende videokaarten hier over doen. We nemen ook een test zonder versnelling mee, zodat we weten hoe lang de processor er individueel over doet. Om de kaarten wat meer ruimte te geven om verschil in prestaties te laten zien, schakelen we slechts één van de acht beschikbare cores van de CPU in voor het programma, zodat het wat meer aankomt op de grafische kaart.Hoewel ook hier de verschillen niet bijster veel uit elkaar lopen, valt uit de grafiek op te maken dat het wel degelijk zin heeft om de videokaart in te schakelen bij dit soort taken. Welke videokaart je dan gebruikt lijkt niet bijzonder veel verschil te maken.