2min

Tags in dit artikel

,

Overklokken van de processor (1)

Waar Sandy Bridge voor de overklokkers geen echte vooruitgang te noemen was, is dit met Llano een ander verhaal. Bij Sandy Bridge is het namelijk vrijwel niet mogelijk om de klokfrequentie te verhogen doordat alle onderdelen gekoppeld zijn aan die klokfrequentie.

AMD heeft het voor elkaar gekregen om hier veel soepeler in te zijn en daarom kunnen we bij deze CPU de klokfrequentie eenvoudig verhogen. Daar blijft het echter niet bij, want ook de multiplier is naar eigen smaak te verhogen. De maximale multiplier ligt op 47. Gedurende onze overkloksessie vonden we echter uit dat het verhogen van de multiplier een soort praktische grens kent, want op een gegeven moment werden de prestaties van Llano niet beter, maar juist minder goed wanneer we de multiplier verhoogden. Na wat tests vonden we de optimale hoogte van de multiplier op 39. Standaard is de multiplier op 29 ingesteld.

Update
Naar blijkt uit een onderzoek van OCWorkbench, doet het er bij de A8-3850 niet toe wat de multiplier is. Er wordt een hogere kloksnelheid aangegeven en er is wel degelijk een plafond zoals we zelf ook merkten, maar na het maximum van 29x gaan de prestaties niet vooruit.



De klokfrequentie is te verhogen tot maximaal 300 MHz, en ligt standaard op 100 MHz. Natuurlijk kan je niet in de buurt komen van die grens wanneer je slechts luchtkoeling gebruikt. Wij ondervonden al vrij gauw crashes wanneer we het systeem gingen stressen wanneer een overklok actief was. De stabiele grens vonden we op 121 MHz, wat resulteert in een overklok van 1.820 MHz, wat toch zeer respectabel mag heten. De maximale kloksnelheid die we behaalden werd zodoende 4.720 MHz. (39 x 121)

Met deze instellingen bleef het systeem toch erg koel wanneer we een stress-sessie met Prime95 afrondden. De maximale temperatuur bedroeg slechts een schamele 48 graden Celsius. Wij monteerden als koeler de Xigmatek HDT S-963F op de A8-3850, deze had geen enkele moeite wat betreft het koelen van de processor.

Al met al kunnen we dus concluderen dat AMD een goede overklokker heeft gemaakt. Natuurlijk zijn de rekencapaciteiten niet geweldig, zoals we op de vorige pagina’s al moesten concluderen, maar desalniettemin helpt dit natuurlijk wel.

AIDA64

Ook na de overklok komt Llano niet in de buurt van de Sandy Bridge-processoren. Het is ook goed te zien dat de Sandy Bridge-processoren in verhouding veel beter presteren na de overklok.