Abonneer je gratis op Techzine!

Inleiding en eerste indruk

Inleiding


Cisco heeft recent laten weten dat zij voor haar E-serie routers een minimalistisch uiterlijk aan zal gaan houden. Cisco speelt daarmee in op een wens van vele huishoudens waar design een steeds grotere rol gaat spelen. Meer dan ooit lijkt het uiterlijk een belangrijke factor te zijn in de keuze van een product. Zeker voor de mensen die er voor kiezen om hun router vol in het zicht te plaatsen. Zoals je jezelf voor kunt stellen willen die mensen geen paars, groot en lelijk apparaat in huis halen.In de E-serie van Cisco bevinden zich vijf modellen. Al deze vijf modellen hebben een matzwart uiterlijk met een gekleurde band over over de router met daarop het logo van Cisco. Daarnaast zal geen van de routers op de voorzijde enige vorm van notificatie hebben buiten een oplichtend Cisco-logo. Deze zullen zich alleen op achterzijde van de router bevinden. Daar vind je boven de aansluitingen verschillende notificatie-leds die je laten weten welke diensten er actief zijn.

Cisco routers hebben altijd wel een redelijk herkenbaar uiterlijk gedragen en dit wordt nu alleen nog maar meer versterkt met de komst van de E-serie. In deze serie zullen zoals gezegd de routers een design dragen dar grotendeels met elkaar overeenkomt. De adviesprijs van de E4200 zal rond de 125 euro liggen en is daarmee niet heel duur te noemen.


Eerste indruk


De router van Cisco die we vandaag testen is de E4200. Het topmodel van de lijn. De E4200 draagt een mooi symmetrisch uiterlijk en heeft op het eerste oog een nette specificatielijst. Zo beschikt de router over een dual-band functie, maximale draadloze snelheid van 300 + 450 Mbps en gigabit lan-poorten. Daarnaast vinden we de Wireless N standaard en 3×3 interne antennes voor maximale dekking aldus Cisco.

Voor een prijs van rond de 125 euro lijkt de router op het eerste oog totaal geen slechte koop. De router heeft een mooi design, goede prestaties en vind je de prijs toch iets te duur, kan je nog zakken in de prijs aangezien je hier met het topmodel van de lijn hebt te maken.

De router wordt netjes verpakt in een mooie en informatieve doos. Op voorzijde vind je een beknopt lijstje met wat de E4200 in huis heeft. Daarnaast is er ook een afbeelding van de router op de voorzijde te vinden. Op de achterzijde vind je een uitgebreidere lijst met alle specificaties van de Linksys. Wanneer je de doos openmaakt zie je dat de router netjes verpakt is in een beschermend hoesje. In de doos vinden we naast de router zelf een instructieboekje, installatie-cd, een netstroom adapter en een netwerkkabel. Dit is in principe alles wat je nodig hebt om een internetverbinding op te zetten, waarbij wij er even vanuit gaan dat de meeste apparaten draadloos worden aangesloten.Een nadeel wat wij eerder ook al tegenkwamen bij de Belkin router is ook op deze router van toepassing. Er is geen mogelijkheid of bevestigingspunt waarmee je deze router kan ophangen in bijvoorbeeld de meterkast. Ondanks dat de router met zijn design daar niet voor bedoelt is, moet dit in onze optiek wel gewoon mogelijk blijven. Deze router moet dus altijd ergens op staan.