2min

Inleiding lekker creatief produceren

Afgelopen maandag vond er een persconferentie plaats van Samsung in het filmmuseum Eye te Amsterdam Noord. Samsung presenteerde hier zijn nieuwste tablet, de Galaxy Note 10.1. Volgens Geert Mol, marketingmanager bij Samsung, is dit hét tabletvlaggenschip van 2012 voor Samsung.

We kunnen dus eigenlijk zeggen dat deze Galaxy Note 10.1 de echte opvolger is van de Galaxy Tab 10.1 van augustus 2011 en niet de Galaxy Tab 2 10.1 die we eind juni reviewden. Uiteraard zijn er onderlinge verschillen, maar er zijn ook overeenkomsten. Zo is de rekenkracht van de tablets anders, net als de prijs. Een ander groot verschil is dat we het vandaag hebben over de Galaxy Note 10.1 en niet over een Galaxy Tab 10.1.

Note


Note, heb ik dat niet ergens eerder gehoord? Dat kan kloppen, vorig jaar november bracht Samsung de Galaxy Note op de markt. Een 5,3 inch smartphone met een S-Pen voor de creatieve gebruiker. Met een formaat van 5,3 inch werd dit gezien als een soort mix tussen een smartphone en een tablet. Samsung kiest er nu, bijna een jaar later, voor om de Galaxy Note dus ook als tablet op de markt te brengen. Het doet dit met de Galaxy Note 10.1 die in deze review centraal staat.

Samsung heeft de Galaxy Note-line-up dus uitgebreid met een tablet. Het bedrijf heeft daarnaast ook veel van de creatieve mogelijkheden in de software verder uitgebreid. De Galaxy Note 10.1 is nu nog beter geschikt om creatief bezig te zijn: uit de losse pols aantekeningen te maken en bijvoorbeeld foto’s of video’s bewerken op een eenvoudige manier. Uiteraard is het allemaal niet zo uitgebreid als Photoshop op je desktop of laptop, maar het wordt wel steeds beter. Hier gaan we nog uitgebreid op in verderop in deze review, zie daarvoor de pagina gebruik.S-Pen


Het unieke aan de Note en het item waar veel mensen in de begintijd van de smartphone juist vanaf wilden, is bij de Note juist wel weer inbegrepen, namelijk een pennetje, de S-Pen. De Galaxy Note beschikt over een capacitief scherm waardoor je de tablet met je vingers kan bedienen, maar ook met het pennetje. Wil je echt creatief bezig gaan en tekeningen of schetsen gaan maken, dan moet je wat subtieler te werk gaan dan dat mogelijk is met je vinger en in die situaties biedt de S-Pen uitkomst.

Prijs


Zoals eerder vermeld zet Samsung deze tablet in de markt als het nieuwe vlaggenschip en dat is ook terug te zien in de prijs. De WiFi-versie van de Galaxy Note 10.1 met 16 GB aan opslagcapaciteit zal 479 euro gaan kosten en dezelfde versie maar dan ook met 3G-connectiviteit oftewel mobiel internet kost 599 euro.