3min

Tags in dit artikel

, , ,

Uiterlijk en specificaties

Uiterlijk


Het uiterlijk van de router is uiteraard niet extreem belangrijk, want meestal worden de routers in de meterkast bevestigd of ergens onder de verwarming. Wel is het handig om te weten wat er op het kastje zit qua aansluitingen, knoppen en lampjes. Zodat je weet wat je kan aansluiten, hoeveel je kan aansluiten en wat je kan zien in het geval dat het internet een keer niet werkt.


Voor de aansluitingen moeten we naar de achterkant van de router. Hier vinden we van links naar rechts; de aan/uit-knop, de stroomaansluiting, vier gigabit LAN-poorten, een WAN-poort en een USB-poort. Via de LAN-poorten kunnen computers, netwerkschijven (NAS), spelcomputers, mediaspelers en dergelijke worden aangesloten. In de WAN-poort gaat de netwerkkabel die van de ADSL-, glasvezel- of kabelmodem afkomstig is. Tot slot blijft de USB-poort over, hierop kan een externe harde schijf of een printer worden aangesloten.

Op de voorkant van de router zijn maar liefst 9 lampjes te vinden, dit zijn van links naar rechts; stroom, WiFi 2,4 GHz, 5 GHz, Ethernet, Internet en LAN-poorten 1, 2, 3 en 4. Het stroomlampje geeft aan of de router aan staat. WiFi 2,4 en 5 GHz geven aan welke WiFi-frequenties zijn ingeschakeld. Ethernet is groen of oranje, als dit lampje groen is, dan is de maximale snelheid van 1 GHz gehaald, is deze oranje, dan is deze beperkt tot 10/100 Mbps. Het internetlampje geeft aan of er verbinding is met het internet (groen voor internet, oranje voor geen internet) en LAN-poort 1 tot en met 4 geeft aan of de corresponderende al dan niet poorten in gebruik zijn.


Tot slot zijn er nog twee knoppen te vinden op de voorkant, namelijk een knop om het draadloze WiFi-netwerk in of uit te schakelen en een WPS-knop, waarmee nieuwe apparaten gemakkelijk kunnen worden verbonden, zonder een wachtwoord in te vullen.

Tot slot is aan de onderkant van de router nog wat waardevolle informatie te vinden, plus de resetknop, voor het geval je jezelf hebt buitengesloten uit je router en het wachtwoord niet meer weet. Dan kan je via de resetknop de router herstellen naar de fabrieksinstellingen. Onderop staat ook de standaard gebruikersnaam en wachtwoord. Ook is daar de standaardnaam van het draadloze netwerk en de wachtwoordsleutel te vinden.

Netgear kiest er dus voor om het draadloze netwerk vanuit de fabriek te activeren en te beveiligen middels een willekeurig wachtwoord. Helaas doen nog niet alle fabrikanten dat en leveren sommige nog steeds routers waarbij de netwerken standaard onbeveiligd openstaan. Netgear doet dit heel netjes, geen kritiek dus. Wel raden we alle gebruikers aan om het wachtwoord aan te passen naar eigen wens en natuurlijk niet te kiezen voor iets als "internet".

Specificaties


Uiteraard behandelen we ook nog even de specificaties waar deze router toe in staat is. Dit is een zogenaamde N600-router. Dat betekent dat de router theoretisch gezien 600 Mbit per seconde kan verwerken. Dit is echter verspreid over twee kanalen, 300 Mbit via de 2,4 GHz-band en nog eens 300 Mbit via de 5 GHz-band. In de praktijk worden deze snelheden nooit gehaald. Daarom voeren we uitgebreide netwerktests uit om vast te stellen hoe snel de router in een normale omgeving is.

Specificaties:
Router: Netgear WNDR3800
WAN-poort 1
LAN-poort 4 (1000 Mbit)
USB-poort 1 (voor printer of externe schijf)
Wireless A/B/G/N (N600 2x 300 Mbit) via de 2,4 GHz- als de 5GHz-frequentie
Antennes Intern