2min

Inleiding

We ontvingen vorige week voor de verandering weer eens een Chromebook van Samsung. Deze Samsung Chromebook XE303C12-A01 is een nieuw model van het Zuid-Koreaanse bedrijf en is voor ons toch wel een beetje een verassing. De Chrome-browser is de afgelopen jaren echt enorm succesvol geweest, maar dat kan helaas niet worden gezegd van het Chrome OS-besturingssysteem. In twee jaar tijd zijn er naar verluidt slechts 500.000 Chromebooks verkocht, wat natuurlijk veel te weinig is om het besturingssysteem succesvol te maken. Toch komt Samsung vandaag met een nieuwe Chromebook op de markt, ook andere fabrikanten als HP en Lenovo kondigden recent nieuwe Chromebooks aan. Fabrikanten geloven dus nog wel in het besturingssysteem.

Acer en Samsung stapten vrij snel in het project en brachten beiden een model uit. Het model van Samsung werd door mij in 2011 uitgebreid getest net als het Chrome OS-besturingssysteem. Ik kan ook meteen verklappen dat ik destijds niet erg positief was over het besturingssysteem, maar wel over het feit dat Google het aandurft om een besturingssysteem te ontwikkelen en probeert de concurrentie aan te gaan met Windows, Linux en Mac OS X. Het product zelf was ik niet echt over te spreken. Inmiddels zijn we twee jaar verder en verdient Chrome OS een nieuwe kans, Google heeft veel aangepast en door ontwikkeld en dat is ook goed terug te zien.

Als we kijken naar het aantal Chromebook-modellen dat op de markt is verschenen sinds 2011, dan is er eigenlijk weinig veranderd. Alleen HP en Lenovo hebben recent een Chromebook uitgebracht en Google heeft zelf een Chromebook aangekondigd, de Chromebook Pixel, die is vooralsnog niet in Nederland te verkrijgen.

Waar Samsung met dit model erg inzet op betaalbaarheid is de Chromebook Pixel eigenlijk juist het tegenovergestelde. De Pixel is een zeer uitgebreid model met voor Chrome OS begrippen, stevige hardware, een touchscreen met bijzonder hoge resolutie en een eveneens zeer hoog prijskaartje van 1.200 dollar. Google lijkt dus wel grote plannen te hebben met Chrome OS. Het model wat we vandaag testen is niet uitgerust met zware hardware, maar met vooral betaalbare hardware.

Zo heeft Samsung ervoor gekozen om geen chip van Intel te gebruiken, maar een eigen Exynos-chip die we normaliter alleen tegenkomen in de tablets en smartphones van het bedrijf. Hierdoor kan het bedrijf waarschijnlijk echter wel de kosten drukken want deze Samsung Chromebook XE303C12-A01 heeft een adviesprijs van slechts 299 euro. Als we kijken naar de specificaties en prij,s dan kunnen we stellen dat het een netbookvervanger is.