3min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

Op dit moment zijn er twee gangbare formaten op de tabletmarkt: een grootte van 7 à 8 inch en een van ongeveer 10 inch. Ik vind een tablet alleen fijn als deze het eerste formaat heeft: 10 inch is naar mijn mening te groot en ik heb dan liever gewoon een tablet van 7 of 8 inch, wat fijner is voor onderweg en ook thuis op de bank of in bed, waardoor de tablet minder in de weg ligt en makkelijker is vast te houden.

Samsung komt nu met de Tab 3 8.0. Er zijn ook 7- en 10,1-inch varianten van de Tab 3, maar wij houden het voor nu bij de 8 inch variant. Samsung heeft overigens al een 8 inch tablet: namelijk de Galaxy Note 8.0, die we afgelopen maand al onder de loep hebben genomen.

De twee tablets zijn kort na elkaar uitgebracht en lijken zeer veel op elkaar. De specificaties zijn ongeveer vergelijkbaar, evenals het uiterlijk. Alleen de behuizing van de Tab 3 8.0 is iets dunner. Het ‘grote’ verschil tussen de Note 8.0 en de Tab 3 8.0 is het ontbreken van de S Pen. Daarnaast heeft de Tab 3 een dualcore processor in tegenstelling tot de quadcore aanwezig in de Note 8.0 en heeft de Note 8.0 een halve gig meer werkgeheugen. Voor de Note 8.0 moet ook wel iets dieper in de buidel worden getast.

De S Pen werd uitgebreid behandeld in de review van de Note 8.0 en de conclusie was dat het wel lekker werkte, maar dat het weinig toegevoegde waarde heeft. Hoe de Tab 3 zich verder verhoudt tot de Note 8.0 zal ik zeker nog even verderop in de review behandelen.

Als we ondertussen kijken naar de overige concurrenten van de Tab 3 8.0, zien we dat deze tablet er niet echt boven uit steekt. In de categorie van Android-tablets zien we de HP Slate 7 voor een prijs van 140 euro. Die tableft heeft een scherm met een iets lagere pixeldichtheid en een vergelijkbare processor, maar heeft wel 1 GB minder RAM.

Een andere concurrent van de Tab 3 8.0 is de Nexus 7 van ASUS. Deze heeft een prijs van 250 euro, maar is op dit moment lastig te verkrijgen. Zeker gezien het niet lang zal duren voordat de volgende versie uitgebracht zal worden in Nederland. Groot voordeel van die nieuwe versie is een scherm met een hoge resolutie.

Vanuit de Apple-hoek is er de iPad mini. Deze heeft echter aanzienlijk mindere specificaties en ook de resolutie van de mini laat te wensen over, met slechts 1024 bij 760 pixels en een pixeldichtheid van 163. Daarnaast is de mini ook nog eens iets duurder: 320 euro voor de mini tegenover 298 euro voor de Tab 3 8.0.

Vanuit de Windows-hoek zijn er nog geen concurrenten voor een 7-8 inch tablet: de Acer Iconia W3 is onderweg, maar die is uitgesteld omdat de eerste versie een veel te slecht scherm had. Mocht je alleen een 7 of 8 inch tablet kopen omdat je de 10 inches te duur vindt, dan is de Surface RT een kijkje waard. Deze draait weliswaar Windows RT en mist dus een hoop apps, maar kost maar 330 euro en de hardware is goed.

Model Prijs
Samsung Galaxy Note 8.0 (review) 360 euro
Google Nexus 7 240 euro
Samsung Galaxy Tab 3 7.0 250 euro
Apple iPad mini (review) 315 euro


De Samsung Galaxy Tab 3 8.0 komt overigens in twee varianten: een 4G-variant en een gewone WiFi-variant. De Tab 3 8.0 is op dit moment alleen in het wit beschikbaar, mogelijk dat later ook een bruine variant komt.