4min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikservaring

Samsung TouchWiz en apps


De Tab 3 8.0 draait TouchWiz, de standaardskin van Samsung bovenop Android. Jammer is dat de TouchWiz installatiewizard niet goed integreert met Android. Tot en met stap 3 is de wizard uitgevoerd in Samsung-stijl, maar bij de volgende stap gaat de wizard opeens verder in Holo-stijl van Android en dat is vrij onprofessioneel.

Ook moeten we toch een keer kritiek leveren op het feit dat Samsung zijn eigen appstore meelevert met de Tab 3 8.0. Als er één applicatie is die niemand gebruikt, zal het die appstore wel zijn (Samsungs chatservice, ChatOn, is ook een app die praktisch niemand gebruikt). Daarnaast levert dit het probleem op dat er nu twee appstores op de Tab zijn, wat dus voor onduidelijkheid zorgt bij de leken. Lever of alleen de Play Store mee (graag) of kies voor de Samsung Apps-store. Of, nog beter, laat de gebruiker kiezen.

Mijn persoonlijke smaak gaat uit naar de standaard Android-omgeving want Google heeft een duidelijke, frisse en moderne ontwerptaal voor Android die mij aanspreekt. Ik heb weinig op met Touchwiz maar ik kan mij voorstellen dat andere gebruikers wel erg te spreken zijn over de skin van Samsung. Samsung heeft visueel wel een betere skin dan veel andere fabrikanten, het kan mij alleen niet zo bekoren.

Als we dan naar functies kijken, zien we daar wel wat handigheidjes. Mijn persoonlijke favoriet is Samsung WatchON, waarmee het mogelijk is om met de infraroodzender in de tablet de tv te bedienen. Dit is een app die in tegenstelling tot veel andere (Samsung Go, een soort nieuwsapp, is vreselijk) wel goed is uitgewerkt en met veel settopboxen en met erg veel tv-modellen zeer goed werkt en mijns inziens zelfs de afstandbediening kan vervangen.



Ook wel handig is de functie MultiWindow, die je via het notificatiecentrum door even naar rechts te scrollen in kunt schakelen. Met deze functie wordt het mogelijk om meerdere apps onder elkaar te draaien, wat bijvoorbeeld handig kan zijn als je twee dingen tegelijk wilt doen zoals chatten en surfen. Echter, de uitwerking is niet optimaal en apps moeten hier handmatig ondersteuning voor toevoegen.



Ten opzichte van andere Samsung-producten missen we overigens Air Gestures.

Wel een positief punt is dat de Galaxy Tab 3 8.0 Android soepeltjes draait. Wij hebben weinig last van lag (bijna geen) en, in vergelijking met bijvoorbeeld de Nexus 7, die op papier sneller scoort dan de Tab 3 8.0, werkt de Tab 3 8.0 als een zonnetje. Dat is zeker opmerkelijk.

Camera


De camera van de Galaxy Tab 3 8.0 is weliswaar 5 megapixel, maar als we er foto’s mee maken komen we al snel tot de conclusie dat de lens van mindere kwaliteit is. De foto’s zijn niet bijzonder scherp en laten dan ook veel te wensen over. De gemiddelde smartphone camera is beter. Tablets zijn over het algemeen ook niet de beste apparaten om foto’s mee te maken.

Geluid


Onderaan de tablet zitten twee speakers die het geluid produceren. Wat hieraan positief is dat de tablet beschikt over stereogeluid, dat hebben niet alle tablets. De hoge tonen zijn iets te schel, maar niet heel erg. Over het algemeen is de kwaliteit van het geluid prima in orde.

Accu


Als we naar de accu kijken, valt op dat deze erg tegenvalt. Helaas hebben we nog niet zo veel vergelijkingsmateriaal, maar de accuduur is gewoon niet echt heel goed, zo merken we ook in het gebruik. Met wat licht gebruik houden we het ongeveer 2 dagen uit, wat vrij weinig is.

Benchmark: GLBenchmark 2.5 Battery Test (brightness 50%, 60 FPS)


Het integreren van de knoppen in de behuizing zorgt voor een inconsistentie als de tablet in landscape mode wordt gebruikt, omdat de knoppen dan niet meer onderaan maar dus rechts of links van het scherm zitten. Dat vinden we niet zo fijn. Ook is het zo dat Samsung ten opzichte van de stock-Android-knoppen op het scherm de terug- en menuknoppen heeft omgedraaid, maar dat is iets waar je zo aan gewend bent.

Ten slotte is het zo dat de aanraakgevoelige knoppen in het donker bijna niet zichtbaar zijn. De backlight van die knoppen gaat pas aan als je ze indrukt.