3min

Tags in dit artikel

, ,

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


De Tab 3 8.0 bestaat voornamelijk uit plastic, maar het voelt toch nog best degelijk aan. De behuizing geeft niet mee als we hier wat kracht op uitoefenen.

Als echter het scherm met wat kracht ingedrukt wordt, valt op dat er een drukpunt op het scherm zichtbaar wordt en wordt het geheel wat donkerder. Dit is waarschijnlijk het geval omdat de bescherming van het scherm dan tegen het scherm eronder aandrukt.

De bouwkwaliteit van de Tab 3 8.0 is verder goed in orde. De camera en knoppen zijn goed in de behuizing verwerkt en er zijn geen kieren of gaten zichtbaar. De knoppen op zichzelf zijn gemaakt van metaal en vertonen geen speling of iets dergelijks. Ze zien eruit alsof ze wel bestand zijn tegen een stootje.



Verder zit er aan de rechterkant dus nog een microSD-slot dat beschermd wordt door een klepje. Dit klepje is wel stevig en je krijgt ‘m niet zomaar los.

Hardware


Als we kijken naar de hardware, valt als eerste de CPU op: in de Tab 3 8.0 zit een dualcore processor in plaats van de quadcore processor. We vinden in de tablet een iets langzamere chipset dan in de Note 8.0, namelijk de Exynos 4212-chipset, tegenover de 4412 in de Note 8.0. De CPU in deze chipset is dus een dualcore geworden in plaats van een quadcore. De GPU is wel gelijk gehouden met de Note: in beide tablets is de Mali 400M-GPU aanwezig.

In de tablet zit 1,5 GB werkgeheugen (een halve gig minder dan in de Note 8.0) en krijgen we standaard 16 GB opslagruimte die dus nog is uit te breiden met een SD-kaartje van maximaal 64 GB. De tablet heeft in ieder geval genoeg werkgeheugen om Android vloeiend te draaien en dat is ook wel merkbaar.

In de Tab 3 8.0 is een TFT-scherm aanwezig met een resolutie van 1280 bij 800 pixels en een aspect ratio van 16 bij 9. Dat is niet een heel hoge resolutie, verre van Retina-waarden, en dat vinden we jammer. De Tab 3 8.0 is echter simpelweg geen high-end tablet en dus is een hoge resolutie scherm ook niet iets wat we verwachten. De vraag is echter hoelang het zal duren voordat Apple in de iPad mini een hoge resolutie scherm plaatst. Google en ASUS hebben met de nieuwe Nexus 7 alvast de toon gezet om ook kleine tablets te voorzien van een scherm met een hoge resolutie scherm, waardoor de Tab 3 8.0 nu al is ingehaald.

Het scherm op zichzelf is gemiddeld. De helderheid en kleurweergave zijn goed genoeg, maar daar houdt het ook mee op. Wel had ik een probleem met de automatische helderheid: in licht werd het scherm veel te donker en in het donker werd het scherm juist weer veel te licht. Het was behoorlijk irritant tijdens het gebruik.



Er zitten twee camera’s in de Tab 3 8.0: die aan de voorkant heeft een resolutie van 5 megapixels en die aan de achterkant een resolutie van 1,2 megapixels. De camera kan slechts video opnemen met een resolutie van 720p met 30 frames per seconde, dat valt ook wat tegen.

Ten slotte hebben we nog de accu: deze heeft een capaciteit van 4450 mAh. Dat is 150 mAh minder dan de Note 8. Na een weekendje licht gebruik van de tablet zaten wij op ongeveer 50 procent van de accu, dat is dus best aardig en in lijn met bijvoorbeeld de concurrentie.