Introductie

Techzine heeft de vernieuwde tablet van Google, de Nexus 7, uit de Verenigde Staten gehaald om deze voor onze lezers aan een review te onderwerpen. Deze tablet van Google is opnieuw een krachtig model met een zeer scherpe prijs en ligt vanaf morgen, 7 september, ook in de Benelux in de winkelschappen.

De tablet wordt onder het Nexus-label van Google op de markt gebracht, maar de productie is in handen van partner Asus. Google en Asus hebben ervoor gekozen om niet de allernieuwste hardware te gebruiken voor de Nexus 7, maar componenten van ongeveer een jaar oud. Daar moet echter wel bij worden opgemerkt dat de Nexus 7 van dit jaar wel beschikt over een Full HD-scherm, iets wat in de Android-tabletwereld nog vrij uniek is. Apple heeft inmiddels al twee jaar het Retina-scherm op de iPads, maar niet op de iPad mini die qua grootte beter te vergelijken is met de Nexus 7. Niet alle hardware in deze nieuwe Nexus 7 is dus wat ouder.

De processor, want daar gaat het vooral om, is overigens geen probleem. Deze is nog steeds erg krachtig en we verwachten dan ook geen problemen met het spelen van games of het surfen op internet. Wel is het zo dat er bepaalde tablets in de markt nog meer geschikt zijn om mee te gamen. Die kunnen echter weer niet tippen aan de prijs van deze Nexus 7.


De Nexus 7 die wij hebben aangeschaft is het model met 16GB aan opslagcapaciteit, er is ook nog een variant met 32GB aan opslagcapaciteit. Ook komt er nog een 32GB-model met 4G-connectiviteit. In Nederland wordt de Nexus 7 niet door Google verkocht, maar partner Asus zal de tablet wel op eigen initiatief uitbrengen. Het gaat dan wel alleen om de 32GB-variant, welke een adviesprijs van 269 euro krijgt.

Als we kijken naar concurrerende modellen voor de Nexus 7, dan zijn dat er nog redelijk wat. Om te beginnen de iPad Mini, al is die wel 100 euro duurder. Echter heeft ook Samsung recent een goedkope Galaxy Tab van 7 en 8 inch geïntroduceerd. Grootste nadeel daaraan is echter dat ze allen geen Full HD-scherm hebben, maar zijn blijven steken op HD.

Model Prijs
Acer Iconia Tab B1 (review) 120 euro
Samsung Galaxy Tab 2 7.0 165 euro
Samsung Galaxy Tab 3 7.0 180 euro
Acer Iconia A1-810 190 euro
Google Nexus 7 (2013) 265 euro
Apple iPad mini (review) 290 euro
Samsung Galaxy Tab 3 8.0 (review) 300 euro
Samsung Galaxy Note 8.0 (review) 355 euro

Vorige Nexus 7


Om ook nog even kort terug te kijken op de Nexus 7 van vorig jaar: Ook dit was een model dat op het moment van uitbrengen goede hardware wist te bieden, tegen een scherpe prijs. Het doel van Google met de Nexus-producten is om te laten zien wat er mogelijk is qua hardware en voor welke prijs. Als Google smartphones en tablets brengt met een bepaalde kwaliteit en prijs, is dat voor andere fabrikanten een soort ijkpunt om in mee te gaan. Deze stimulans heeft er al voor gezorgd dat de Android-smartphones flink zijn verbeterd de afgelopen jaren, Google wil hetzelfde doen met de tablets. Ook heeft het bedrijf aangegeven flink te gaan investeren in de kwaliteit van de Android tablet-apps, want deze zijn volgens Google zelf nog onder de maat. Ook moet het aanbod een stuk groter worden.

De Nexus 7 van vorig jaar is echter geen volledig succesverhaal, er was namelijk een probleem met het opslagbeheer van de tablet. Een probleem waar meer Android-producten last van hebben, maar wat bij de Nexus 7 om een of andere reden een stuk groter was dan bij andere producten. Android had tot aan versie 4.3 namelijk geen ondersteuning voor het zogenaamde TRIM-systeem. TRIM zorgt ervoor dat bestanden bij elkaar blijven staan en dat lege ruimte, die ontstaat door het verwijderen van bestanden, naar de achterkant wordt verplaatst. Hierdoor kan een besturingssysteem sneller werken, omdat bestanden eenvoudiger worden ingelezen. Zonder TRIM-systeem kan het voorkomen dat schijfruimte schaars wordt en een bestand op meerdere plekken in stukken moet worden weggeschreven, dat komt de snelheid logischerwijs niet ten goede. Met de komst van Android 4.3 Jelly Bean is dit probleem opgelost.