7min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gebruikservaring

Algemeen


Zoals je op eerdere pagina’s hebt kunnen lezen, is de hardware van de Nexus 7 niet de allernieuwste maar ook zeker niet slecht. Wel beschikt de tablet over een uitermate goed scherm met een hoge resolutie van 1200 x 1920 pixels. Iets wat menig lezer zich dan ook zal afvragen is hoe soepel Android draait. We kunnen hen meteen geruststellen, Android draait als een zonnetje. We hebben tijdens het normale dagelijkse gebruik geen enkele hinder ondervonden van irritante laadmomenten of een stotterende interface. Hoe de tablet exact scoort ten opzichte van de concurrentie, testen we uiteraard op volgende pagina’s in de benchmarks.

Ik stond op het punt te gaan schrijven dat ik wel iets mis in de standaard Android-interface, namelijk de knoppen in het berichtenvenster om snel naar de Instellingen-app te gaan, of WiFi, Bluetooth, Schermhelderheid, automatische schermrotatie of vliegtuigmodus in of uit te schakelen. Maar tot mijn verbazing is hier een ander dropdown-venster voor gemaakt, deze verschijnt als je wat meer in de rechterbovenhoek naar beneden sleept, in plaats van de linkerbovenhoek, waar het berichtenvenster zich bevindt.


Hoewel het ongetwijfeld iets is om aan te wennen, heb ik het even laten bezinken en ben ik tot de conclusie gekomen dat dit geen goede oplossing is. ik zie echt liever één dropdown-venster waarin deze knoppen en alle openstaande berichten staan. Wil Google dit gescheiden gehouden, ook prima, maar voeg dan twee tabbladen toe aan het dropdownmenu. Twee dropdownmenus is gewoon te verwarrend. Zeker omdat het tweede alleen verschijnt vanaf het accu-icoontje en het gedeelte daar rechts van, wat niet bijzonder flexibel is.

Andere opvallendheden zijn het feit dat er vijf dashboards zijn, maar als je bij nummer vijf bent kan je niet door swipen naar nummer één, ook hier ben ik niet kapot van. Verder laat Google middels een soort scrollbalk zien op welk dashboard je bent, heel duidelijk is het echter niet, omdat die qua kleur makkelijk overeenkomt met de achtergrond. De bolletjes waar vrijwel elke fabrikant mee werkt zijn een stuk praktischer. Deze kleine dingen laten zien dat de intefaces van sommige fabrikanten toch zeker meerwaarde bieden ten opzichte van de standaard Android-interface. Al wordt ook die steeds beter, we zien in Android 4.3 Jelly Bean namelijk ook diverse vernieuwingen, waarover later meer.

Als we naar tabletspecifieke verbeteringen kijken ten opzichte van andere tablets, dan springt één ding er meteen uit. Het feit dat je onderin je tablet maar liefst zes iconen kwijt kan, plus het icoon om de applicatielijst te openen. Het geeft veel meer keuze dan de vier iconen die de meeste tablets bieden.

Verder valt op dat Google het gebruik van mappen met applicaties probeert te promoten door standaard een mapje op het primaire hoofdscherm te plaatsen met enkele Google-apps. Als je deze map voor het eerst opent wordt het gebruik van mappen kort uitgelegd.

Android


Vlak voor de zomer presenteerde Google de nieuwste Android-versie, namelijk versie 4.3, welke nog steeds de naam Jelly Bean draagt. Wel zal dit de laatste versie zijn onder die naam, Google maakte deze week bekend dat Android 4.4 de subnaam KitKat zal dragen. Met de introductie van een nieuwe Android-versie zien we vaak ook nieuwe Android-hardware in de Nexus-lijn. In dit geval was dat de Nexus 7, die we vandaag bespreken. Zowel Android 4.3 als de Nexus 7 kennen veel verbeteringen, van de Nexus zijn de meeste inmiddels bekend, van Android nog niet.

Een van de vernieuwingen is namelijk de camera-applicatie, Google heeft de camera-app volledig op de schop genomen en ook twee nieuwe panaroma-modussen toegevoegd. De eerste is een soort wereldbolpanaroma, waarmee je niet alleen van links naar rechts foto’s kan toevoegen, maar ook aan de boven- en onderkant. De andere panaromamodus is gewoon de welbekende van links naar rechts panaroma, die je mogelijk al kent van andere camera’s. Verder zijn de menu’s van de camera-applicatie wat simpeler geworden. Er zijn nog maar drie toetsen aanwezig, links de cameramodus (foto, video, panaroma, etc), in het midden deopnametoets en rechts de optietoets, waaronder de opties zitten verscholen. Voor veel gebruikers zal het mogelijk wel even wennen worden om de opties weer snel te vinden, sommige zitten wat verder verborgen dan voorheen, andere zijn juist sneller te vinden. Aangezien ik persoonlijk niet enorm veel opties gebruik, maar wel af en toe de kwaliteit wil aanpassen of wil schakelen tussen foto/video is het voor mij een verbetering.


Een andere positieve ontwikkeling is iets waar menig familiemens ongetwijfeld al tijden op zit te wachten. Het aanmaken van meerdere gebruikersaccounts voor je tablet en ook restricties per account instellen. Eindelijk kunnen de kinderen gewoon met de tablet spelen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je e-mails of berichten ineens zijn verwijderd. Of je kunt veilig bepaalde video’s en foto’s op de tablet laten staan, omdat de kinderen ze toch niet kunnen zien. Ook zeer geschikt voor broers, zussen, moeders en misschien zelfs nieuwsgierige vrienden.

Verder is de tablet zoals je wellicht weet lekker standaard. Het grote voordeel van de Nexus-producten is, behalve dat ze vaak sneller updates krijgen, dat ze lekker schoon zijn wat betreft de software. Je wordt alleen opgezadeld met een tiental Google-apps die iedereen krijgt, maar alle rotzooi die veel fabrikanten normaliter meeleveren en die je niet kan verwijderen is achterwege gelaten. Dat levert meer snelheid en opslagcapaciteit voor de gebruiker op

Wel zien we een nieuwe Google-app, een notitie-app genaamd Keep, veel fabrikanten leveren al iets van een notitie-app mee, dus het is niet iets unieks. Wel valt ons op dat Google goed heeft nagedacht over de app want hij is wel meteen beter dan veel versies van andere fabrikanten. Zo kan je makkelijk een notitie maken, hier een kleurtje aan hangen, een herinnering instellen om de notitie opnieuw onder de aandacht te brengen en zelfs een foto eraan toevoegen. Ook is de notitie te delen via een veelvoud aan apps.


Scherm


Ik heb al in deze review meerdere malen mijn lof uitgesproken over het scherm van de Nexus 7. Google zet met deze tablet andere fabrikanten onder druk om ook tablets te maken met een hogere resolutie dan HD, tegen een lage prijs. Daarmee wordt het gat met de iPad, wat Google ongetwijfeld zal irriteren, verder gedicht.

Grote vraag is natuurlijk hoe goed het scherm werkelijk is. Om te beginnen is het scherm een stuk scherper dan menig andere Android-tablet. Dit is iets wat een groot voordeel is als je veel tekst leest op je tablet. Ook de kijkhoek van de tablet is dik in orde. Tot slot het belangrijkste: de kleuren. Die worden zeer helder en fel weergegeven, ook als de helderheid wat minder is. Helaas is het zwart niet echt zwart maar zeer donker grijs, dat blijft toch lastig voor veel schermen. Wit kan wel echt wit zijn op de Nexus 7, maar natuurlijk niet als de helderheid omlaag is gezet, ook dat is dan meer een grijstint. Al met al kunnen we stellen dat we niet zeer positief verrast zijn, noch erg teleurgesteld. Het is in deze prijsklasse gewoon een goed scherm, wat het vooral van de resolutie moet hebben, maar de kleuren zijn ook te hebben.

Geluid


Iets waar Asus vaak partnerships voor zoekt is het bieden van geluidservaringen, zo zagen we in het verleden al eens Bang en Olufsen voorbij komen in Asus-producten. Voor de Nexus 7 is geen samenwerking aangegaan, misschien was dat wel een zinvolle optie geweest, want ik ben niet echt te spreken over de geluidsafstelling van de Nexus 7.

Het volume van de Nexus 7 had gelimiteerd moeten worden, we zien het wel vaker dat het geluid an smartphones of tablets op vol volume vervormt en niet lekker klinkt, vaak is een stapje zachter dan de oplossing. Bij de Nexus 7 moeten meerdere stapjes zachter worden gedaan, voordat het geluid weer aanvaardbaar klinkt. Het volume kan overigens ook echt hard, dus dit limiteren was zeker een goede optie geweest.

Het zijn overigens de hoge tonen die vervormen, de lage tonen zijn sowieso beperkt, maar dat komt door het formaat van smartphones en tablets. Die zijn doorgaans simpelweg te klein en te dun om een goede bass te realiseren.

Accu


Tot slot de accu, een capaciteit van 3.950 mAh is voor een 7 inch-tablet normaal prima. Nu heeft Google wel gekozen voor een scherm met een hoge resolutie en aangezien het scherm vaak een van de grootste stroomverbruikers is, kan dat zijn effect hebben op de gebruiksduur op één volle acculading. Bij dagelijks gebruik ben ik tevreden met de accuduur, maar een benchmark vergelijkt de accuduur uiteindelijk toch het beste.

Benchmark: GLBenchmark 2.5 Battery Test (brightness 50%, 60 FPS)


Op één lading gaat de Nexus 7 bij normaal gebruik zo’n negen uur meer, dat is als je de tablet constant zou gebruiken voor tekstverwerking, internet, chatgesprekken en muziek luisteren. Als je ook video’s gaat bekijken of de intensievere games speelt, daalt de accuduur natuurlijk aanzienlijk, tot een uur of 5 a 6. In de benchmark is te zien dat je als je de tablet constant flink belast, die slechts 191 minuten mee gaat, wat niet erg lang is want daarmee scoort de Nexus 7, de slechtste score.