Introductie

Af en toe moet je een gokje nemen en na een tijdje kijken hoe het uitpakt. Je kan je gelijk krijgen, maar je product kan ook floppen. Als bedrijf hoop je natuurlijk op het eerste scenario, maar het gebeurt waarschijnlijk vaker dat een initiatief geen vervolg krijgt omdat er niet genoeg animo voor is. In dat geval geldt dan ook vaak dat het publiek de flop weer snel vergeten is.

Samsung kennen we inmiddels als een bedrijf dat af en toe wel een gokje wil wagen. De Galaxy Note-smartphones zijn een uitstekend voorbeeld van een initiatief -het flink groter maken van de schermen van smartphones- dat is aangeslagen bij een aanzienlijk deel van de consument. Natuurlijk zijn er ook initiatieven die minder succesvol blijken. Zo hebben we vooralsnog bijvoorbeeld weinig meer gehoord van de Samsung Galaxy Beam (review), een smartphone met een ingebouwde beamer. Voor andere recente gokjes zoals de Galaxy S4 Zoom (review), Galaxy Mega 6.3 (review) en Galaxy Gear is het momenteel nog te vroeg om te zeggen of het een succesvolle of verkeerde gok is geweest.

Van de Galaxy Note-reeks konden we na het eerste model al vrij snel zeggen dat Samsung goud in handen had, dat de meeste concurrenten dat niet hadden zien aankomen bleek wel uit het feit dat het bedrijf het rijk der phablets relatief lang voor zichzelf had. Momenteel is Samsung ongetwijfeld nog altijd het merk met het grootste marktaandeel in deze sector.


Met de Galaxy Note 3 wil Samsung daar graag een langer vervolg aan geven. Het scherm van de telefoon wordt weer een stukje groter, terwijl Samsung de telefoon in omvang juist laat krimpen. Op zo goed als alle andere gebieden gaat de Note 3 er eveneens op vooruit. Een greep uit de vooruitgang: meer rekenkracht, meer werkgeheugen, een hogere schermresolutie en betere 4G-ondersteuning.

Aan concurrentie heeft de Samsung Galaxy Note 3 inmiddels geen gebrek meer, zoals te zien is in de onderstaande tabel. Hierbij heb ik me overigens enkel gericht op smartphones met een scherm groter dan 5 inch.

Model Scherm Prijs
Samsung Galaxy Mega 6.3 (review) 6,3 inch 320 euro
Huawei Ascend Mate (review) 6,1 inch 325 euro
Acer Liquid S1 5,7 inch 360 euro
Samsung Galaxy Note II (review) 5,5 inch 390 euro
LG Optimus G Pro (review) 5,5 inch 445 euro
LG G2 (review) 5,2 inch 545 euro
Samsung Galaxy Note 3 5,7 inch 605 euro
Sony Xperia Z Ultra 6,44 inch 610 euro

De Samsung Galaxy Note 3 heeft van zijn maker een adviesprijs van 749 euro gekregen, maar op het moment van publicatie is die prijs bij winkeliers al flink gezakt. In de prijsvergelijker van Techzine vind je de Galaxy Note 3 al terug met prijzen vanaf 605 euro.

Samsung brengt de telefoon in drie kleuren uit: roze, wit en zwart. Qua opslagruimte worden er modellen met 16-, 32- en 64GB geproduceerd, maar in onze regio vinden we enkel toestellen met 32GB opslagruimte.