3min

USB 3.0 & S Pen

USB 3.0


De Samsung Galaxy Note 3 is de eerste smartphone met een micro USB 3.0-poort. Aangezien de USB 3.0-standaard al in 2008 werd geïntroduceerd verbaast het me zeer dat het tot nu heeft moeten duren voordat ook telefoons ermee worden uitgerust.

Snelheidswinst

Hoe dan ook, op papier levert USB 3.0 een maximale overdrachtsnelheid van 4,8 Gb/s. Dat is tienmaal zo snel als USB 2.0. Die overdrachtsnelheid is echter ook van andere factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van de opslagmedia aan beide kanten. We hebben getest hoeveel snelheidswinst je boekt met de USB 3.0-verbinding van de Note 3 met twee scenario’s. We hebben gemeten hoelang het duurt om 1 bestand van 1GB over te dragen, alsook een map met 1GB aan losse bestanden van 2MB.

Bestand van 1GB 500 bestanden van 2MB
Verbinding USB 2.0 USB 3.0 USB 2.0 USB 3.0
Note 3 -> PC 39,67 sec.
(25,21 MB/s)
27,23 sec.
(36,72 MB/s)
148,26 sec.
(6,74 MB/s)
124,81 sec.
(8,01 MB/s)
Note 3 <- PC 29,33 sec.
(34,10 MB/s)
15,67 sec.
(63,82 MB/s)
346,89 sec.
(2,88 MB/s)
321,42 sec.
(3,11 MB/s)

De prestatiewinst dankzij USB 3.0 komt in deze test duidelijk naar voren, maar de Galaxy Note 3 komt niet in de buurt van de tienvoudige snelheid die op papier belooft wordt. Er zijn dus andere factoren die ervoor zorgen dat de snelheid beperkt wordt. Mijn verwachting is dat er wat dit betreft in de komende jaren wel stappen worden gezet.

Sneller opladen?

Er geldt in theorie nog een ander voordeel en dat is dat de telefoon sneller kan opladen als je hem aan de computer koppelt. In plaats van 500 mA draagt de PC via een USB 3.0-verbinding 900 mA over. Dat gaat voor de Note 3 echter maar in zeer beperkte mate op. De telefoon schakelt de verbinding na een kwartier inactiviteit terug naar USB 2.0 en dus ook een lager voltage. Je kan veel beter de meegeleverde adapter gebruiken, die heeft een output van 2 ampère.


Onhandige aansluiting

De micro USB 3.0-poort komt niet alleen met potentiële voordelen, er kleeft ook een nadeel aan en dat is de afmeting van de poort. Er komen links van de gebruikelijke 5 pinnen nog 5 pinnen bij en dat zorgt voor een erg lelijke aansluiting, die je in het donker nóg meer zal irriteren dan de micro USB 2.0-aansluiting al voor elkaar kreeg.

S Pen


De Galaxy Note-reeks onderscheidt zich niet alleen met een groot scherm, maar eveneens door de toevoeging van een stylus, ook wel S Pen geheten. De S Pen kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld illustraties en notities.

Qua vormgeving is de stylus op de schop gegaan, waardoor hij op twee manieren in de telefoon kan worden gestoken. Voorheen kon dit slechts op een specifieke manier. Zodra je de pen uit de behuizing haalt opent een soort widget genaamd Air Command waarmee verschillende toepassingen zoals een notitie, plakboek, illustratie, zoekopdracht of penvenster kan worden geopend. Met het penvenster kan je een kleine applicatie zoals bijvoorbeeld een rekenmachine binnen een getekend venster openen, om snel een berekening te doen. Een leuke toevoeging, maar toch wat omslachtig. Er zijn namelijk vier handelingen nodig om zo’n app op je scherm te hebben.


Met de Galaxy Note II zette Samsung grote stappen met de S Pen, ditmaal is de pen opnieuw beter geworden, maar de vooruitgang is aanzienlijk minder groot. Wat ik bijvoorbeeld wel mis is de mogelijkheid om met de achterkant te gummen als je een verkeerde lijn hebt gezet. De fysieke knop op de stylus vind ik niet op een intuïtieve plaats zitten, het is soms nogal zoeken. Ook werkt deze knop enkel wanneer je de penpunt binnen ongeveer een centimeter van het scherm hebt. Dat heeft te maken met de afwezigheid van een batterij, maar handig is het niet.

Toch blijft de S Pen een leuke toevoeging, het is echter heel persoonlijk of het een meerwaarde is, of juist een overbodige luxe.