Abonneer je gratis op Techzine!

Testverantwoording

Voordat we beginnen met het tonen van de prestaties, eerst even aandacht voor onze testverantwoording. Alle Windows 8-systemen die we testen worden aan dezelfde tests onderworpen, zo zijn er een aantal tests waarin we de prestaties op grafisch en desktopgebied testen. Verder testen we de batterijduur en de prestaties van de harde schijf. Alle tests worden gedaan met het ‘Hoge prestaties’-schema van Windows.

Systeem


Voor het meten van de systeemprestaties maken we gebruik van Cinebench 11.5 en PCMark 8. In Cinebench 11.5 x64 draaien we de CPU-test. We draaien de testsuite PCMark 8 op de standaardinstellingen. Als het specifiek een zakelijke laptop betreft vermelden we de Work-score die uit de test komt rollen.

Voor het meten van de grafische prestaties worden Unigine Heaven, 4.0 en 3DMark gebruikt. Unigine Heaven 4.0 draait met de standaardinstellingen op een resolutie van 1280 x 720 pixels en indien ondersteuning aanwezig is ook nog eens op 1920 x 1080 pixels.

Van het nieuwe 3DMark gebruiken we de Cloud Gate-test, speciaal bedoeld voor onder andere laptops. Bij systemen met een discrete videokaart draaien we ook de zwaardere Fire Strike- en Fire Strike Extreme-test van 3DMark.


Harde schijf


Bij het testen van de harde schijf of SSD draaien we de Storage-tests van PCMark 8, hier vermelden we zowel de gemeten eindscore als de bandbreedte van de schijf.

Accu


De accutest doen we aan de hand van Powermark. Deze test draaien we met een volle lading. Vooraf zorgen we dat zaken als screensavers en schermdimming zijn uitgeschakeld. Met behulp van een lichtmeter zorgen we er bovendien voor dat de helderheid van het scherm zo goed mogelijk op 700 Lumen ligt. Dat is een goede helderheid voor gebruik binnenshuis.