2min

Camera’s

HTC heeft bij de HTC One M8 gekozen voor maar liefst drie camera’s. Dat is uitzonderlijk en uniek, dat vraagt dan ook om een verklaring. De camera aan de voorzijde is een flinke, met een resolutie van 5 megapixel en in combinatie met de groothoeklens is deze ook zeer geschikt voor selfies. Daar wil ik het dan ook verder niet over hebben. De twee camera’s aan de achterzijde die ook nog worden bijgestaan door twee flitsers vragen meer aandacht.

HTC voorziet de One M8 van een 2 en 4 megapixel-camera. De sensoren nemen tegelijkertijd een foto. De foto van de 2 megapixel-camera wordt gebruikt om de diepte in de foto te bepalen, maar ook de omgeving rondom het object waarop je focust. Hierdoor is het mogelijk om achteraf de foto nog te bewerken en ook kan je gebruikmaken van een 3D-effect waarbij je de hoek van de foto enigszins kunt aanpassen. Dit werkt in veel gevallen goed, maar niet altijd. Ook is het mogelijk om het focuspunt van je foto achteraf aan te passen. Zo kan je een foto bewerken en bijvoorbeeld een persoon in de achtergrond uitlichten, terwijl de persoon op de voorgrond wat waziger wordt gemaakt.


De foto’s van de HTC One zien er zeker goed uit, maar voor een echt goede vergelijking zullen we eenzelfde soort foto’s naast elkaar moeten leggen. De HTC One M7 van vorig jaar kon ons in een vergelijkende test niet overtuigen met de Ultrapixel-technologie, maar het mag duidelijk zijn dat HTC flink aan de weg heeft getimmerd en dat we het hier hebben over een flink verbeterde versie.

Er zit overigens wel een klein nadeel aan de keuze van HTC om te kiezen voor deze unieke opzet, het is met dit toestel niet mogelijk om video’s op te nemen in een 4K-resolutie. Omgerekend heeft een camerasensor minimaal 8,3 megapixel nodig voor een opname in 4K. De maximale resolutie is bij de One M8 een trapje lager: Full HD ofwel 1920 bij 1080 pixels. Gezien de zeer beperkte beschikbaarheid van 4K-televisies in huiskamers vind ik het noemenswaardig, maar niet direct een minpunt aan dit toestel. Het is momenteel uiteraard mooi meegenomen als een smartphone 4K-opnames ondersteunt. Er komt natuurlijk een moment dat we dit wel van smartphones gaan verwachten, maar die eis geldt wat ons betreft nu nog niet.

Table of contents