Abonneer je gratis op Techzine!

Conclusie

Na enkele weken thuisgekomen te zijn met een mooi gestofzuigd huis heb ik de Roomba 880 weer in moeten leveren. Maar eerlijk is eerlijk: ik mis hem nu al. De Roomba heeft al mijn verwachtingen overtroffen, ik had niet verwacht dat dit soort robots vandaag de dag al zover ontwikkeld zijn dat ze dit soort klussen makkelijk aan kunnen. Daarnaast heb ik ook gewoon een hekel aan stofzuigen en was daar nu voor korte tijd van verlost. Ik heb ook een hekel aan strijken dus ik houd nog even hoop op een iRobot-strijkrobot.

De robot stofzuigt ondanks zijn lage zuigkracht van slechts 25 watt enorm goed. Het huis wordt er echt wel schoon van, je moet alleen geduld hebben en de robot gewoon een paar uur zijn gang laten gaan. Het makkelijkste is dan ook om dit te doen als je niet thuis bent, al is het verstandig om bij het eerste gebruik wel even thuis te blijven zodat je de robot in de gaten kan houden. Ik vond het persoonlijk ook fascinerend om de eerste keer te zien hoe de robot door het huis heen rijdt.

Ik ben van mening dat deze robot in principe al het stofzuigwerk wel uit handen kan nemen, mits je interieur er ook voor geschikt is. Mensen met een modern en strak interieur zullen weinig problemen hebben, mensen die hun huis wat voller hebben ingericht met meer tierelantijntjes op de vloer zullen mogelijk wat meer problemen hebben doordat de robot niet overal kan komen. De enige locaties die je zelf zal moeten stofzuigen of schoonmaken is het stof bovenop hoge plinten en uiteraard af en toe een web op de muur of plafond.

De robot heeft bewezen kleine drempels te kunnen nemen, door hoogpolig tapijt heen te kunnen rijden en alles goed schoon te krijgen. Mensen met huisdieren kunnen ook veel hebben aan een Roomba omdat haren gemakkelijk worden opgezogen. Wel moet het huisdier de Roomba tolereren. Het minst geschikt is de Roomba denk ik voor mensen met kleine kinderen, waarbij vaak speelgoed op de grond ligt en er nog weleens wat onder een bank of kast verdwijnt. De Roomba zal dit waarschijnlijk opzuigen, door de kamer verplaatsen of zich erop klemrijden.

De Roomba 880 kost op dit moment 699 euro bij de meeste webwinkels, dat is niet heel goedkoop maar je hoeft niet meer te stofzuigen en het kan in sommige relaties flink wat discussies voorkomen.
8.0
  • Zuigt beter dan verwacht;
  • Hoogpolig tapijt is in principe geen probleem;
  • Lage drempels houden de Roomba niet tegen;
  • Beschadigt je meubels niet;
  • Goede vervanger voor stofzuiger;
  • Goedkoop krasgevoelig plastic gebruikt voor behuizing;
  • Hoge drempels zijn een obstakel;
  • Roomba kan niet goed over kabels heen rijden;
  • Kleine items als speelgoed verdwijnen of blokkeren de robot.