6min

Uiterlijk: mooi ontwerp

Samsung heeft vastgehouden aan het schermformaat van vorig jaar en dat is maar goed ook. Het scherm van zowel de Samsung Galaxy S6 als de Samsung Galaxy S6 Edge is 5,1 inch. Wel heeft Samsung de bezels rond het scherm weten terug te dringen waardoor het toestel ongeveer 2 millimeter minder breed en 2 millimeter minder hoog is. Daarnaast is het toestel ook nog eens ruim één millimeter dunner dan zijn voorganger.


Mijn persoonlijk mening is dat een smartphone met een scherm van 5 inch het perfecte formaat heeft. Als een toestel veel groter is wordt het al snel oncomfortabel en als het scherm veel kleiner is dan wordt alles weer zo klein. Dat Samsung heeft gekozen voor een 5,1 inch scherm met dunne bezels voldoet voor mij ook nog prima aan mijn beeld van een prettig formaat. Waar de exacte grens ligt ben ik nog niet uit, maar ik vermoed ergens tussen de 5,2 en de 5,5 inch.

Samsung heeft het ontwerp van de afgelopen jaren helemaal los gelaten en de Samsung Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge zijn naar mijn mening uniek en onderscheidend qua ontwerp. Ik heb bij beide modellen niet het gevoel dat ik het toestel eerder heb gezien of dat het lijkt op een toestel van de concurrentie. Dat is op zichzelf al een positief punt want er wordt al genoeg gekopieerd in deze markt.

Het ontwerp spreekt naar mijn mening ook nog steeds de massa aan en is niet zodanig apart of onderscheidend dat potentiële kopers zullen zeggen: "Wat een lelijk toestel". Ik denk juist dat veel mensen erg te spreken zullen zijn over het ontwerp van de Samsung Galaxy S6. Daarnaast is er nog de groep met enthousiastelingen die wel iets onderscheidend willen of nieuwe features graag omarmen, voor hen is de Galaxy S6 Edge zeker een overweging waard.


Qua ontwerp is er uiteraard een verschil tussen de Samsung Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge. Natuurlijk is het scherm van de S6 Edge afgerond naar de zijkant toe, zodat het scherm ook een stukje aan de zijkanten zichtbaar is. De metalen rand is hierdoor links en rechts dunner dan bij de normale Galaxy S6. Hierdoor kan het toestel wanneer je deze vast hebt wel wat scherper aanvoelen aan de zijkanten. Iets wat bij de normale Galaxy S6 minder is omdat die rand breder is. Veel mensen aan wie ik het toestel heb laten zien lieten weten bang te zijn dat ze het toestel zouden laten glippen omdat de randen links en rechts zijn afgerond en je daardoor minder grip hebt op het toestel. In de afgelopen 8 weken dat ik het toestel heb gehad heb ik het toestel echter geen enkele keer laten glippen of vallen. Ik hou het op dit moment dus nog even op een gevoel dat niet is te onderbouwen met de praktijk, al zal dat ongetwijfeld niet voor iedereen gelden.


Een ander verschil tussen de toestellen is de locatie van het simkaartlade. Bij de Galaxy S6 Edge zit de simkaartlade aan de bovenkant van het toestel terwijl die bij de normale Galaxy S6 aan de rechterzijkant zit onder de stand-by knop. De zijkanten van de Edge zijn echter te dun voor een lade. Waarom de lade bij de Galaxy S6 aan de zijkant zit en ook niet gewoon aan de bovenkant is mij niet duidelijk, dezelfde positie zou mij handiger lijken in het productieproces. Zoals gezegd zit aan de rechterzijkant de stand-by knop, dit is bij beide toestellen hetzelfde. Aan de linkerzijkant zitten bovenaan twee afzonderlijke knoppen om het volume te regelen. Bovenop het toestel zit een infraroodsensor en een microfoon. Aan de onderkant van het toestel zit een koptelefoon-aansluiting, micro-USB 2.0-poort om het toestel op te laden, een microfoon en een speaker. Samsung heeft gelukkig afscheid genomen van die belachelijke USB 3.0-poort met vreemde aansluiting.


Verder zijn er op de boven- en onderkant aan elke zijde twee streepjes zichtbaar hier is het metaal onderbroken door een dun lijntje plastic, daarachter zitten de antennes van het toestel verstopt zodat het bereik optimaal is. Door een metalen behuizing heen werken antennes niet zo goed.

Boven het scherm is uiteraard het Samsung-logo te vinden, de nodige sensoren en een camera van 5 megapixels. Onder het scherm is de Home-knop te vinden met ingebouwde vingerafdrukscanner, links en rechts zitten nog de aanraakgevoelige Android-knoppen voor multitasken en om terug te gaan. Op de achterzijde is tot slot nog een 16 megapixel camera, een LED-flitser, een hartslagmeter en een Samsung-logo te vinden.

De camera aan de achterzijde is in mijn optiek het enige minpuntje aan het ontwerp van het toestel. De camera steekt namelijk een stukje uit de behuizing. Doordat Samsung het toestel zo dun mogelijk heeft proberen te maken past de camera niet volledig in de behuizing. Hierdoor ligt het toestel ook niet helemaal stabiel als het plat op tafel ligt. Het wiebelen valt wel erg mee, we hebben voorheen toestellen gezien die hier meer last van hadden met een uitstekende camera. Het grootste minpunt is echter dat het toestel altijd op de camera ligt en de lens daardoor sneller beschadigd zal raken, wat uiteraard erg jammer is.


Een ander nadeel aan Samsung’s wens om het toestel zo dun mogelijk te maken is dat het daarmee de water- en stofdichtheid overboord heeft gegooid. Waar je de Samsung Galaxy S5 nog rustig in het water kon laten vallen hoef je dat bij de Samsung Galaxy S6 en uiteraard de Galaxy S6 Edge niet te proberen. Het toestel is alles behalve waterproof. Wel jammer dat Samsung deze feature heeft geschrapt.

Bouwkwaliteit


De bouwkwaliteit van de Samsung Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge is echt geweldig, zeker in vergelijking met voorgaande Samsung vlaggenschepen. Eindelijk het de Zuid Koreaanse fabrikant geluisterd en al dat plastic overboord gegooid. Het metaal aan de zijkant is van goede kwaliteit maar ook het Corning Gorilla Glass 4 mag er wezen. Wij doen altijd wat buig en druk testen op een toestel om te kijken hoe stevig het toestel in elkaar zit. Vaak kunnen we zien door de hoeveelheid vlekken die in scherm ontstaan hoe stevig een toestel in elkaar zit. Ik heb van alles geprobeerd bij de Samsung Galaxy S6 Edge maar ik krijg geen vlekje in het scherm. Hoeveel druk ik ook op het scherm zet, het toestel weigert mee te geven.

Voor mij is dat een teken dat de bouwkwaliteit echt subliem is. Er komt menig toestel voorbij op onze redactie en zelfs toestellen met een metalen behuizing, wat in mijn optiek toch net iets beter is dan glas, vertonen vlekken onder het scherm, maar niet de Samsung Galaxy S6 (Edge). Samsung heeft dus niet alleen het plastic overboord gegooid ze hebben de bouwkwaliteit echt serieus genomen. Ook zitten de knoppen netjes in de behuizing verwekt zonder enige vorm van speling.

Voor degene die zich afvraagt of dit toestel dan onbreekbaar is? Mijn antwoord daarop is dat alles kapot kan, als je er met een auto overheen rijdt, of je stopt hem in je kontzak en gaat er met 150 kilogram bovenop zitten, het toestel zal ongetwijfeld ergens een keer krak zeggen en de geest geven. Het toestel is echter wel een van de stevigste, misschien wel het stevigste, dat momenteel te koop is. Corning heeft bij de presentatie van zijn Gorilla Glass 4 ook aangegeven dat dit glas zo goed als onbreekbaar is.