2min Devices

Review: Microsoft Surface 3: waardige notebookvervanger?

Introductie

Ruim een jaar geleden presenteerde Microsoft de Surface Pro 3, een 2-in-1 apparaat dat volgens het bedrijf uit Redmond het ultieme alternatief voor een notebook zijn. Sinds zijn introductie heeft de Surface Pro 3 zichzelf dan ook prima bewezen als notebook killer. De vraag is echter of dat ook nog geldt voor de nieuwe, kleinere en compactere non-Pro Surface 3?

Toen de eerste en tweede generatie Surface-tablets door Microsoft werd gelanceerd, een aantal jaren geleden alweer, kreeg ik van elk model een reviewmodel opgestuurd om ze eens flink aan de tand te voelen. Ondanks dat ik best wel onder de indruk was van de gebruikte hardware, snapte ik niet wat nou exact de toegevoegde waarde was vergeleken met een conventionele notebook. Dit kwam met name door de beperkingen van Windows RT die de 1e en 2e generatie Surface-tablets met zich meebrachten.

Deze beperkingen werden uiteindelijk de wereld uitgeholpen met de introductie van de Surface Pro 3 (review) in 2014, maar als snel bleek het apparaat vrij prijzig. Om de kostprijs te drukken, bedacht Microsoft de Surface 3. Dit is dan ook het allereerst niet-Pro Surface apparaat dat uitgerust is met een volledige en conventionele versie van het Windows 8.1 besturingssysteem, en upgradebaar is naar Windows 10.

Review: Microsoft Surface 3: waardige notebookvervanger?

Microsoft biedt de Surface 3 in Nederland aan in twee varianten. De goedkoopste versie kost rond de 600 euro, maar dan heb je slechts 64GB aan opslagcapaciteit en 2GB aan werkgeheugen. Een iets duurdere versie 730 euro is uitgerust met 128GB aan opslagcapaciteit en 4GB aan werkgeheugen. Ter vergelijking, de Surface Pro 3 begint bij 799 euro (64GB opslag, 4GB RAM).

Voor deze review hebben we gebruik gemaakt van de duurdere versie. Bovendien hebben we de Surface 3 getest inclusief de optionele Type Cover keyboard die normaal rond de 150 euro kost. Alle versies van de Surface 3 worden geleverd met een gratis upgrade naar Windows 10. Daarbij ontvang je tevens gratis een jaarabonnement op Microsoft Office 365 Personal, inclusief 1TB OneDrive opslag.