Abonneer je gratis op Techzine!

Uiterlijk

Zoals ik bij de introductie al aanhaalde is de Sony Xperia Z5 Compact voorzien van een plastic behuizing, terwijl Sony bij de reguliere Xperia Z5 opteert voor een behuizing die grotendeels bestaat uit metaal en glas. De Xperia Z1 Compact was nog gemaakt van metaal, maar bij de Xperia Z3 Compact ging Sony ook al voor plastic. Ik vind het persoonlijk doodzonde dat Sony hier onderscheid in maakt. Je boet dan wel niet in qua hardware, maar wel wat betreft de robuustheid van het toestel. Metaal kan nou eenmaal meer hebben en voelt beter aan.


Het ontwerp van de Xperia Z5 Compact komt door het andere materiaal qua ontwerp maar gedeeltelijk overeen met zijn grotere broer. Zo is de Xperia Z5 Compact een stuk dikker en de zijdes en hoeken zijn minder rond. De plaatsing van knoppen en speakers is wel grotendeels hetzelfde. Het valt ook op dat de Xperia Z5 Compact veel minder grote randen boven en onder het scherm heeft, maar daar hoor je mij persoonlijk echt niet over klagen.

We zijn het van Sony gewend dat de Xperia-toestellen in zwart en wit worden uitgebracht, plus enkele kekke kleurtjes. De Xperia Z1 Compact was er ook in roze en limoengroen, terwijl de Xperia Z3 Compact in groen en oranje/rood is uitgebracht. Bij de Xperia Z5 Compact heeft Sony gekozen voor geel en koraalrood. Wij ontvingen de laatstgenoemde variant en het mag gezegd worden: het is weer een uitgesproken kleur. Ik denk niet dat veel mannen ermee aan de haal zullen gaan, maar zij kunnen nog altijd een keuze maken uit de overige kleuren.

Op de voorzijde van de Xperia Z5 Compact vind je boven en onder het scherm een speaker. Boven het scherm zitten ook een camera, de gebruikelijke sensoren voor de aansturing van de display en een LED voor de accustatus en notificaties.

De achterzijde van de Xperia Z5 Compact huisvest de primaire camera, met ernaast een enkelvoudige flitser. Middels een klein logo is de NFC-zone ook duidelijk gemarkeerd. Verder is er op de achterzijde niet veel bijzonders terug te vinden.

De aansluiting voor een headset heeft Sony op de bovenkant van de Xperia Z5 Compact verwerkt, daar vinden we ook een secundaire microfoon die gebruikt wordt voor het annuleren van omgevingsgeluid. Op de onderkant zit in het midden de micro USB-poort, daarnaast zit de primaire microfoon.

De sim- en microSD-kaart kan je in de Xperia Z5 Compact plaatsen door een klepje op de linkerzijde van het toestel te openen. Sony heeft achter dit klepje ook een label verwerkt, met daarop onder andere product- en recyclinginformatie. Op de linkerzijde heeft Sony ook een inkeping gemaakt, waarin een polsbandje kan worden bevestigd. Dit zien we bij geen enkele andere fabrikant terug, dit is dus weer iets unieks van Sony. Het polsbandje moet je helaas wel zelf regelen.


Ook op de rechterzijde vinden we wat bijzonders, namelijk een vingerafdrukscanner die verwerkt is in de aan/uit-knop. Vanzelfsprekend zagen we dit al bij de Xperia Z5, maar verder is de plaatsing markant. We zagen natuurlijk al tientallen smartphones met vingerafdrukscanners op de voor- en achterzijde, maar buiten de Xperia Z5 nooit op de zijkant. De rechterzijde herbergt verder volumeknoppen en een cameraknop met drie niveaus.

De Xperia Z5 Compact is in hoge mate waterdicht en kan volgens Sony tot een half uur op een diepte van 1,5 meter overleven. Zoals we steeds vaker zien is de USB-poort desondanks de waterdichtheid niet voorzien van een klepje en dat komt het gebruiksgemak ten goede. De Xperia Z5 Compact is niet snel te openen en de accu is dus ook niet verwisselbaar.