2min

Tags in dit artikel

, ,

Oplettende Edgy Eft gebruikers is het misschien al opgevallen, maar van de problemen die Debian maakt bij Firefox is bij Ubuntu geen sprake. Ook in de nieuwe versie is de vuurvos gewoon aanwezig.

Mark Shuttleworth ziet het dus anders dan de mannen bij Debian. Bij Debian werd onlangs een groot probleem gemaakt van de Firefox browser, omdat er copyright rust op het logo en de naam. Dit ging in strijd met de policy van Debian en daarom is er een andere versie van Firefox gebouwd: Iceweasel.

Shuttleworth meldt op zijn weblog dat hij beide partijen goed begrijpt. Hij snapt best dat Debian geen software in haar distributie wilt die niet overeen komt met haar policy, maar aan de andere kant vindt hij dat mozilla alle recht heeft om haar merken te beschermen.

Ergens vindt Shuttleworth het ook niet helemaal eerlijk van Debian, omdat zij eerder ook een probleem maakten van een partij die distributies verscheepte die leken op de van Debian.

Shuttleworth is in gesprek gegaan met de Mozilla company en heeft een middenweg met hun gevonden. Ubuntu gebruikt de naam en logo van de browser en Mozilla zorgt voor de pakketten die nodig zijn.

Shuttleworth hoopt hiermee Debian te inspireren en ze over te halen om ook toenadering met Mozilla te zoeken om zo tot een oplossing te komen. Een grote vete tegen elkaar zou volgens de Zuid-Afrikaanse miljonair zonde zijn omdat de distributies en Mozilla zoveel met elkaar gemeen hebben, in tegenstelling tot andere bedrijven die browsers bouwen als Opera en Microsoft. Shuttleworth zegt dat hij de dialoog wilt openhouden en niet wilt dat mensen zich focussen op de ‘specific small stone in one shoe’