2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Mozilla heeft zijn plannen onthuld voor versie 3.2 van Mozilla Firefox.

De browserfabrikant is van plan om het Mozilla Labs-project Ubiquity in de browser in te bouwen. Ubiquity stelt de gebruiker in staat om met simpele tekstcommando’s veelvoorkomende taken uit te voeren. Typt de gebruiker bijvoorbeeld ‘kaart Amsterdam’ dan verschijnt een Google Maps-kaart van Amsterdam. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld ‘deel-op-delicious’ waardoor de bezochte site toegevoegd wordt aan de social bookmarking site delicious.

Ubiquity bevindt zich op dit moment in het bètastadium en kan nu alleen nog met een toetsenbordcombinatie gebruikt worden. Mozilla is van plan in de toekomst Ubiquity direct vanuit de adresbalk zijn werk te laten doen.

Mozilla heeft bovendien het plan opgevat om meer ambitieuze functies in de browser te integreren. Ubiquity is hiervan het begin. "We gaan functies van Mozilla Labs implementeren in andere producten," aldus Mike Connor in een exclusief interview met PC Pro. "We willen niet alleen maar verbeteringen doorvoeren, we willen ons ook richten op innovatie."

Andere functies die waarschijnlijk in Mozilla Firefox 3.2 verschijnen, bestaan uit ‘lichtgewicht’ thema’s, waardoor gebruikers geen extensies meer hoeven te downloaden om het uiterlijk van de browser te veranderen, en de integratie van Prism, een andere technologie van Mozilla Labs.

Prism is hetzelfde als een functie geïntroduceerd in Google Chrome. Het is namelijk met Prism mogelijk om van een webapplicatie als Google Mail een desktopapplicatie te maken die vervolgens gestart kunnen worden vanuit het menu Start of het bureaublad.

Mozilla is overigens niet van plan om elk tabblad een eigen proces te geven. Volgens Google maakt deze techniek de browser stabieler, echter claimt Mozilla dat dit meer geheugengebruik vereist. Gedeeld geheugen voor tabbladen zou dan ook zuiniger zijn, zo meent Mozilla.

Wel is het mogelijk dat processen worden verdeeld per domein. "Je zou slimmere dingen kunnen doen, zoals het plaatsen van alle Gmail-tabbladen in één proces – zodat je één proces per domein hebt", vertelt Connor in het interview.

Mozilla, dat nog steeds bezig is met het ontwikkelen van versie 3.1 van Firefox, zegt dat het nog niet weet wanneer het versie 3.2 zal lanceren, noch weet het honderd procent zeker of 3.2 er überhaupt komt. Het is namelijk ook mogelijk dat meteen wordt begonnen aan Mozilla Firefox 4.0.

"Ik denk niet dat de volgende release Firefox 4 wordt," weet Connor. "We gaan nu beslissen of we dit jaar nog een release de deur uit kunnen doen of dat het lente volgend jaar wordt."