2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft stopt definitief met de productie van haar Zune mediaspeler. Het bedrijf zegt zich te gaan richten op een mobiele muziek en videostrategie voor het besturingssysteem Windows Phone. De producte van de Zune-player past volgens Microsoft niet in dit plaatje.

Microsoft verwijderde gisteren al de Zune-player van haar website, maar suggereerde dat dit een vergissing was. Later kwam de computergigant alsnog met een verklaring waarin ze aangaf te zullen stoppen met de productie van de mediaspeler. Wie naar de website Zune.net surft ziet het bericht dat Microsoft zich gaat richten op de mobiele muziek en videostrategie van het besturingssysteem Windows Phone. Indirect wil Microsoft hiermee zeggen dat de Windows Phone toestellen de Zune player gaat vervangen.

Eerder dit jaar kwamen er al berichten naar buiten dat Microsoft de productie van de Zune wilde staken. Op dat moment was dit niet meer dan grove speculatie. Nu we ruim een half jaar verder zijn blijken de geruchten werkelijkheid te zijn geworden.

Of het besluit samenhangt met tegenvallende verkoopcijfers is niet bekend, maar beide zaken zijn niet los van elkaar te zien. Microsoft heeft nooit echt weten door te breken met de Zune vanwege het succes van de iPod. Het apparaat is nooit op de Europese markt verschenen. Volgens cijfers van NPD Group wist Apple in 2009 een marktaandeel van 77 procent te behalen op de markt voor mediaspelers, tegenover een magere 5 procent voor Microsoft.

Voor de huidige Zune-bezitters verandert er vrij weinig. Microsoft zal de diensten voor de Zune-speler blijven aanbieden.