2min

De strijd om de gunst van de consument op de smartphonemarkt is alle lange tijd gaande. Samsung heeft nu openlijk gezegd dat het de strijd aangaat met Nokia. Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf is zeer ambitieus in zijn doelstellingen en zegt volgend jaar 15 procent meer mobiele telefoons te willen verkopen.

Dit jaar slaagde Samsung erin om wereldwijd 325 miljoen smartphones te verkopen aan consumenten. Dat moeten er volgend jaar 374 miljoen worden. Onderzoeksbureau Strategy Analytics verwacht dat Nokia volgend jaar 5 procent minder smartphones zal verkopen in vergelijking met dit jaar. Naar schatting zal het Finse telecombedrijf dan 399 miljoen mobiele telefoons verkopen.

Enkele jaren geleden was Nokia nog marktleider in Europa, maar door de komst van concurrenten zoals Apple en Google heeft het Finse telecombedrijf een aanzienlijke portie van zijn marktaandeel moeten inleveren. Nokia haalt nu alles uit de kast om haar positie te verstevigen. Zo is het bedrijf een samenwerkingsverband aangegaan met Microsoft, waarin Nokia nieuwe smartphones vervaardigt en Microsoft verantwoordelijk is voor het nieuwe besturingssysteem Windows Phone 7. In oktober toonde Nokia de Lumia 710 en 800 op de Nokia World conferentie. Hiermee willen de Finnen het bedrijf opnieuw op de kaart zetten.

Met de nieuwe Lumia-toestellen wil Nokia zijn grote comeback maken in de Verenigde Staten. Hoewel analisten aanvankelijk best wel positief waren over de kansen van Nokia in al het geweld op de smartphonemarkt, zijn er recentelijk berichten naar buiten gekomen dat Nokia waarschijnlijk weinig kans maakt om zijn oude glorie te herstellen. Door de verzadiging van Android en iOS zou er voor Nokia te weinig ruimte zijn om nog te groeien op deze markt. Ook de komst van Windows Phone 7 zal het bedrijf niet redden, aldus analisten.