1 min

Nadat Microsoft een week geleden al een deal met Hon Hai Precision Industries bekendmaakte, wordt vandaag duidelijk dat de softwaregigant ook met ZTE een deal heeft weten te maken. Het gaat hierbij om het gebruik van Microsoft’s patenten in Android. Inmiddels zou voor 80 procent van de in Amerika verkochte smartphones een deal zijn gesloten.

ZTE is wereldwijd gezien op drie na de grootste fabrikant van telefoons en een aanzienlijk deel van de producten draait op Android. Met het tekenen van een deal met Microsoft is inmiddels 80 procent van de Amerikaanse markt voor Microsoft veilig gesteld. Notoire ‘wanbetaler’ is Google’s Motorola, wat Microsoft blijft bevechten in de rechtszaal.

Het is al jarenlang bekend dat Microsoft grof geld verdient aan Google’s mobiele besturingssysteem Android. Voor elke verkochte Android-telefoon heeft Microsoft recht op een vergoeding, omdat deze smartphones gebruik maken van patenten van het bedrijf. Het is niet duidelijk of er met ZTE een soortgelijke deal is gesloten. ZTE was in 2011 en 2012 de grootste indiener van patentaanvragen en mogelijk zijn de twee partijen een patentdeal met elkaar aangegaan.

Verschillende fabrikanten als Samsung en HTC betalen Microsoft al jarenlang voor elke verkochte Android. Vorige week voegde Hon Hai Precision Industries, het moederbedrijf van Foxconn, zich bij deze fabrikanten. In totaal zouden er al meer dan twintig bedrijven een deal hebben gesloten met Microsoft.