Wat beide partijen bieden is ondersteuning voor Docker, waarmee lichtgewicht Docker-omgevingen kunnen worden gevirtualiseerd. Binnen een Docker is het mogelijk om een Linux-distributie maar ook een enkele app te virtualiseren.
In hoeverre je dit soort virtualisatie oplossingen in een productie omgeving moet gebruiken, vinden wij nog wat lastig te beoordelen. Het virtualiseren van Linux en Windows-machines kan namelijk ook op een bare metal server, vaak ook goedkoper. Al kost dat wel wat meer onderhoud. In de cloud virtualiseren is uiteraard nog makkelijker en het goedkoopst.
Als Virtual DSM straks uit beta is, is dat wel een mooie oplossing als er binnen het bedrijf veel gebruik wordt gemaakt van DSM. Dat is in elk geval wel geschikt voor productie-omgevingen.
Beide partijen gaan in elk geval met hun tijd mee en hebben er recent voor gekozen om ook zwaardere servers te gaan leveren met bijvoorbeeld Xeon-processoren. Hierdoor komen dit soort virtualisatie omgevingen beter tot hun recht. Op een ARM-gebaseerde 4 bay-oplossing hoef je deze zaken niet eens te proberen.
Backups
We kunnen het tegenwoordig niet vaak genoeg zeggen, niets is belangrijker dan het maken van backups. Het verlies van data kan tegenwoordig een faillissement tot gevolg hebben. Daarom is het belangrijk om overal backups van te maken. Niet alleen van je bedrijfsdata, maar ook van je NAS. Zowel QNAP als Synology hebben oplossingen hiervoor ontwikkeld waardoor je de ene NAS eenvoudig kan backuppen naar de andere NAS. Bij voorkeur naar een externe locatie, al is het thuis in je meterkast.
Daarnaast zien we op de NAS-servers ook nog allerlei andere apps die gericht zijn op het maken van backups. Zo zijn er die backups maken van je cloudopslagdiensten, van VMWare-oplossingen, maar ook apps die de data zelf gaan halen op externe servers. Â Zo is er een applicatie waarbij je kan instellen dat die dagelijks, wekelijks of op vaste dagen verbinding maakt met een externe Windows of Linux-server en waar vervolgens data vanaf wordt gekopieerd naar de NAS toe.