3min

De IT-infrastructuur van moderne organisaties is doorgaans een oerwoud aan applicaties en databronnen. Een van de redenen is dat voortschrijdende digitale transformatie gepaard gaat met specialisatie van systemen: teams werken het liefst met specifieke applicaties die zijn toegespitst op hun vakgebied. Dat is efficiënt voor hun werk, maar de bedrijfsresultaten zijn daar niet perse bij gebaat; die zijn nooit afhankelijk van maar één enkel team. Bedrijfsbreed is juist integratie van applicaties en systemen nodig om resultaten te verbeteren.

Hoe complexer de branche, hoe groter de noodzaak tot integratie. Als voorbeeld nemen we je graag mee in een use case van Moderna. Dit Amerikaanse farmaceutisch- en biotechbedrijf uit Cambridge, Massachusetts werd in 2010 opgericht rond innovatieve mRNA-technologie, en kwam recent vol in de schijnwerpers te staan met het coronavaccin dat ze op basis van deze technologie hebben ontwikkeld.

Samenwerking is de sleutel tot succes

Een effectief vaccin is niet het resultaat van het werk van één specialist, of een enkel team. Dit ontwikkelingsproces kan vaak jaren duren en is een complex samenspel van uiteenlopende afdelingen, waarbij ook bijvoorbeeld de HR-afdeling een cruciale rol speelt. Moderna koos al snel voor een cloud-first strategie om hun wendbaarheid te verbeteren en hun productontwikkeling te versnellen.

Wetenschappers, inkopers, verkopers en ondersteunend personeel moeten samen kunnen werken. Daarom was voor Moderna een integratieplatform (iPaaS) eigenlijk de enige keuze om dit mogelijk te maken. Maar laten we eerlijk zijn: waar vind je een software-oplossing die geschikt is voor wetenschappelijk onderzoek en HR-ondersteuning en in- en verkoop? Een alles-in-één-oplossing zou nooit voldoende ondersteuning bieden om de bedrijfsresultaten van Moderna te behalen.

In 2015 nam Moderna daarom het Boomi AtomSphere Platform in gebruik om hun systemen te integreren en interne processen te automatiseren. Moderna gebruikt het platform om de onboarding en offboarding van werknemers te versimpelen, applicatiemigraties te stroomlijnen en ervoor te zorgen dat data uit uiteenlopende systemen consistent en accuraat blijven.

Bewaken van data-integriteit

Met name de data van Moderna was een belangrijk aandachtspunt. Datavalidatie, -verrijking, -vergaring en -synchronisatie en er vervolgens voor zorgen dat deze data makkelijk toegankelijk is binnen de gehele organisatie vormen de pijlers van hun organisatorische wendbaarheid. Om de integriteit van de data te bewaken, zette Moderna uiteindelijk zo’n 200 integraties op tussen uiteenlopende systemen zoals Workday, SAP en Microsoft ActiveDirectory.

Systeemintegraties worden bijvoorbeeld gebruikt om projectkosten te ramen, of om de inkoop van de mRNA-moleculen te beheren die worden gebruikt voor onderzoek, klinische proeven en vaccinproductie. Al deze data wordt verzameld in een datawarehouse in Amazon Redshift. Moderna gebruikt de Boomi-integraties vervolgens om deze data te analyseren in hun medische systemen. En dankzij de automatiseringscomponent van de integraties worden menselijke fouten vermeden en hoeven medewerkers geen ‘dubbele boekhouding’ bij te houden. Met andere woorden: geen onnodige dataduplicatie.

Wetenschappers zijn bij Moderna natuurlijk cruciaal, maar ook HR heeft een belangrijk rol te vervullen. Wanneer nieuwe medewerkers aantreden, moeten ze zo snel mogelijk up and running zijn om de vaart in de ontwikkeling te houden. Door off- en onboarding-processen deels te automatiseren, bespaart Moderna uren op iedere werknemer, waardoor recruiters hun activiteiten op kunnen schalen en nieuwe werknemers sneller productief worden.

In het kader van coronavaccins was tenslotte ook snelheid in de goedkeuringsprocessen van belang. Boomi-integraties werden dan ook gebruikt om compliancy checks te versnellen, zodat vaccins sneller konden worden ingediend bij de FDA, de Amerikaanse tegenhanger van het Europese EMA.

Een alternatieve weg naar productiviteit

De Boomi-integraties zorgen ervoor dat de verschillende afdelingen binnen Moderna beter kunnen samenwerken, dat data accuraat blijft binnen alle gebruikte systemen en dat de werknemers hun werk simpelweg efficiënter kunnen doen. In een wereld waarin alles-in-één-oplossingen worden gepromoot als de beste weg richting betere bedrijfsresultaten, laat de use case van Moderna zien dat losse systemen productiviteit niet in de weg staan. Integratieplatformen bieden een alternatief die teams de benodigde specialistische tools in handen geeft, zonder concessies te doen aan de data-integriteit en de wendbaarheid van processen binnen de organisatie.

Dit is een ingezonden bijdrage van Boomi. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.